چذابه، چزابه و یا جذابه
کد خبر: 2616767
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۱۸ آذر ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۵

چذابه، چزابه و یا جذابه

گروه اجتماعی: به ۱۰ کیلومتری چذابه که می‌رسیم تابلوهای راهنمای مسیر چیز دیگری را نشان می‌دهند و آن «چزابه» است که این کلمه متفاوت از چیزی است که مردم منطقه می‌شناسند.

خوزستان سرزمین حماسه و ایثار این روزها حال و هوای‌ حسینی‌اش دیدن دارد. خوزستان نمادی از ایران اسلامی شده است؛ مردم ولایت‌مدار ایران اسلامی از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب همه در این استان حضور دارند.

باردیگر خوزستان سفره مهربانی‌اش را برای ایرانیان پهن کرد و مردم خونگرم این استان پذیرای آنان شده‌اند. این روزها همه شوق سفر دارند، سفر به کجا؟ سفر به سرزمین عشق، صفا، محبت، خون و ایثار. با توجه به نزدیکی به اربعین سید و سالار شهیدان سفرهای زیارتی به کربلای معلی و نجف اشرف به اوج خود رسیده است و خانواده‌ای نیست که زائر به این سرزمین مقدس نداشته باشد.

بیشترین مسافران کربلا نیز نقطه صفر مرزی «چذابه» را برای خروج انتخاب کرده‌اند. آخرین نقطه ایران پس از شهرستان بستان منطقه‌ای است بنام چذابه که تابلوهای مسیر حرکت این موضوع را نشان می‌دهند.

به 10 کیلومتری این منطقه که می‌رسیم تابلوها چیز دیگری را نشان می‌دهند، «چزابه». انگار راه را اشتباه آمده‌ای. به خود می‌گویی «چذابه‌» یا «چزابه». با جست‌وجو در فرهنگ لغت متوجه می‌شویم که هیچ معنی و مفهوم درست و دقیقی برای «چزابه» نیست و کلمه‌ای است که این روزها به اشتباه بر در و دیوار شهر خودنمایی می‌کند.

به گفته ساکنان منطقه چذابه، این نام چند سالی است مغفول‌مانده و جای خود را به این کلمه نامفهوم و بی‌معنی داده است. چذابه صحیح این منطقه است و این کلمه عربی و از ریشه کذب بوده است که در زبان محاوره‌ای تغییر شکل داده و به چذابه تغییر یافته است.

نکته دیگر اینکه در زبان عربی و برای سادگی برخی از کلمات با برخی حروف زبان فارسی درآمیخته‌اند و با اندک تغییری در زبان عربی استفاده می‌شوند، از کلمه چذابه که ابتدا کذابه از ریشه کذب بر وزن‌(فعاله) و صیغه مبالغه بوده که با استفاده از حرف چ زبان فارسی به چذابه تغییر شکل داده ولی هویت و معنای این کلمه همچنان به قوت خود باقی مانده است.

در‌خصوص چگونگی نام‌گذاری این منطقه می‌توان گفت شبه صحرا بودن این منطقه باعث به‌وجود آمدن سراب‌هایی برای بیننده می‌شود و این موضوع باعث ظن و گمان غلط برای بیننده می‌شود. مردم این منطقه نیز با مشاهده این سراب‌ها، این سرزمین را به چذابه که به معنی دروغگو با صیغه مبالغه است نام‌گذاری کرده‌اند.

تا پیش از این چذابه، همان سرابی بود که در ذهن متبادر می‌شد و سنخیتی با چزابه نداشت. اما موضوعی که این روزها برای ساکنان چذابه تغییر هویت داده اینکه نمی‌دانند چذابه را چه بنامند؟ چذابه «سراب ، دروغگو» یا جذابه به معنی «جذب‌کننده». مگر این سرزمین چه دارد که این روزها جذب کننده شده است؟ آری این مردم در این سرزمین یادگار فراوانی دارند و آن رشادت‌های فرزندان خود در روزگاری عاشوراگونه است؛ این روزها عاشورایی دیگر در این دیار رقم می‌خورد.

این سرزمین بوی یادگاران 8 سال دفاع مقدس را می‌دهد و امروز بوی زیارت امام حسین(ع) از وجب به وجب خاک این سرزمین به استشمام می‌رسد و گویی همه ایران چذابه را مسیر حرکت خود می‌داند و تعبیر جذابه برای این سرزمین کاملاً درست است.

علی‌سهری/ شعبه خوزستان

انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
سجاد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۶/۰۸/۱۴ - ۱۴:۵۶
0
0
احسنت اقای علی سهری
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴۰۱/۰۵/۰۸ - ۲۳:۰۸
0
0
بسیارعالی
captcha