از دختر نجیب شعیب(ع) تا یوسف کاردان در مسئولیت‌های اجتماعی
کد خبر: 3596792
تاریخ انتشار : ۱۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۰۹:۲۸
جوانان الگو در کلام وحی؛

از دختر نجیب شعیب(ع) تا یوسف کاردان در مسئولیت‌های اجتماعی

گروه معارف: در این نوشتار سعی داریم به‌صورت مختصر از جوانانی نام ببریم که در مسیر تزکیه نفس قدم برداشتند و آنقدر به ملکوت و پروردگار نزدیک شدند که کلام وحی از آنان به‌عنوان الگو و اسوه نام برده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان‌جنوبی، در قرآن‌ کریم در موارد مختلفی از دوران جوانی و جوانان الگو نام برده شده است که بررسی چرایی نام برده شدن از آنان در قرآن و منش زندگی آنان می‌تواند برای تمامی افراد مفید باشد.
در این نوشتار سعی داریم به صورت مختصر از جوانانی نام ببریم که در مسیر تزکیه نفس قدم برداشتند و آنقدر به ملکوت و پروردگار نزدیک شدند که کلام وحی از آنان به عنوان الگو و اسوه نام برده است و پرچمداران تقوا شدند.
دختر جوان شعیب نبی(ع) الگوی نجابت
در آیه 25 سوره قصص خداوند از دختری یاد می‌کند که کمک کار پدر بود و در مسیر زندگی نجابت و پاکدامنی را به فراموشی نسپرد. دختری که فرزند یک پیامبر الهی بود و در مسیر یک نبی دیگر قرار می‌گیرد و همسر او می‌شود.
مقصود صفورا دختر شعیب نبی است که قرآن در وصف راه رفتن او هنگامی که حضرت موسی را برای دیدار با پدر به خانه دعوت کرد، آورده است« فَجَاءَتْهُ إِحْدَاهُمَا تَمْشِي عَلَى اسْتِحْيَاءٍ قَالَتْ إِنَّ أَبِي يَدْعُوكَ لِيَجْزِيَكَ أَجْرَ مَا سَقَيْتَ لَنَا فَلَمَّا جَاءَهُ وَقَصَّ عَلَيْهِ الْقَصَصَ قَالَ لَا تَخَفْ نَجَوْتَ مِنَ الْقَوْمِ الظَّالِمِينَ  پس یکی از آن دو زن در حالی که با حالت شرم و حیا گام برمی‌داشت، نزد او آمد وگفت: پدرم تو را می‌طلبد تا پاداش اینکه دام‌های ما را آب دادی به تو بدهد. چون نزد او آمد و داستانش را بیان کرد، گفت: دیگر نترس که از آن گروه ستمکار نجات یافتی»
این  دختری است که مورد رضای الهی است و در قرآن‌کریم از حیاء و نجابت او به نیکی یاد شده است تا دختران قرآنی نیز از این نکته غافل نشود که فعالیت اجتماعی در کنار حیاء و نجابت زمینه رشد انسان را فراهم می‌کند.
موسی(ع) جوان؛ الگوی امانت و توانایی
در همین سوره قصص در ادامه داستان دختر شعیب نبی(ع) و حضرت موسی(ع) آمده است که این دختر خطاب به پدر گفت« قَالَتْ إِحْدَاهُمَا يَا أَبَتِ اسْتَأْجِرْهُ إِنَّ خَيْرَ مَنِ اسْتَأْجَرْتَ الْقَوِيُّ الْأَمِينُ  یکی از آن دو دختر(صفورا) گفت: ای پدر، او را استخدام کن؛ زیرا بهترین کسی که استخدام می‌کنی آن کسی است که نیرومند و امین باشد و او دارای این صفات است»
در آیه به وضوح بیان شده است که دختر شعیب نبی(ع) امانتداری و نیرومندی را از صفات جوانی برمی‌شمرد که چندی پیش در بحث آّب دادن به دام‌ها به او کمک کرده است. امانت و توانایی صفاتی است که اگر در جوانی یافت شود بی‌شک محبوب همگان خواهد شد.
و همین صفات باعث می‌شود که حضرت شعیب(ع) پیشنهاد ازدواج با دخترش را به موسی جوان بدهد چرا که وقتی انسان شخصی را امین یافت حاضر می‌شود پاره تن خویش را به او بسپارد. در زندگی حضرت محمد(ص) نیز آمده است که ایشان را به نام امین می خواندند و در میان مردم شهر به امانت مشهور بودند.
یوسف(ع)؛ الگوی بخشش در زندگی خانوادگی و کاردان در مسئولیت اجتماعی
حضرت یوسف الگوی به تمام معنا برای یک جوان است، علاوه بر داستان پاکدامنی ایشان که همگان شنیده‌اند، این نبی بزرگ الهی از ابعاد دیگر نیز اسوه و الگو بوده‌اند. یک نمونه از ویژگی‌های ایشان که در قرآن یاد شده کاردانی ایشان در مسئولیت‌های اجتماعی است.
در سوره یوسف آیات 54 و 55  به این نکته اشاره شده و آمده است« وَقَالَ الْمَلِكُ ائْتُونِي بِهِ أَسْتَخْلِصْهُ لِنَفْسِي فَلَمَّا كَلَّمَهُ قَالَ إِنَّكَ الْيَوْمَ لَدَيْنَا مَكِينٌ أَمِينٌ  قَالَ اجْعَلْنِي عَلَى خَزَائِنِ الْأَرْضِ إِنِّي حَفِيظٌ عَلِيمٌ  و پادشاه گفت او يوسف‏ را به نزد من آوريد كه نديم ويژه خود گردانمش، و چون با او گفت‌وگو كرد به او گفت تو امروز نزد ما صاحب  منزلت و امين هستى‏  يوسف‏ گفت مرا بر خزاين اين سرزمين بگمار، كه من نگهبانى كاردانم‏»
همچنین این جوان بزرگ الگوی بخشش است چرا که در سوره یوسف آمده است که وقتی برادران به خطای خود پی بردند، حضرت یوسف فرمود «قَالَ لَا تَثْرِيبَ عَلَيْكُمُ الْيَوْمَ يَغْفِرُ اللَّهُ لَكُمْ وَهُوَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ یوسف گفت: امروز هیچ خجل و متأثر نباشید، که خدا گناه شما ببخشد و او مهربان‌ترین مهربانان است آیه 92.»
حکیمه بهمن زاده
captcha