امواج معنویت در لابه‌لای کانال‌های مجازی
کد خبر: 3616254
تاریخ انتشار : ۱۷ تير ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۱

امواج معنویت در لابه‌لای کانال‌های مجازی

گروه اجتماعی: در شرایطی که بسیاری از مردم از شبکه‌های مجازی برای استفاده شخصی بهره‌مند می‌شوند عده‌ای نیز تلاش می‌کنند از فضای مجازی برای انعکاس معنویت و نور استفاده کنند و در حد توان خود به رشد فرهنگ از این طریق کمک می‌کنند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان‌جنوبی، این روزها کمتر خانه‌ای است که فضای مجازی در آن ورود پیدا نکرده باشد و هر کدام از اعضای خانواده به نوعی از این ابزار استفاده می‌کنند. عده‌ای در تلگرام با دوستان و آشنایان در ارتباط هستند و برخی نیز از طریق اینستاگرام عکس‌های مورد علاقه خود را به اشتراک می‌گذارند.

در شرایطی که بسیاری از مردم از این ابزارها برای استفاده شخصی بهره‌مند می‌شوند عده‌ای نیز تلاش می‌کنند از فضای مجازی برای انعکاس معنویت و نور استفاده کنند و در حد توان خود به رشد فرهنگ از این طریق کمک می‌کنند.

در این گزارش به سراغ برخی از کارشناسان دینی که ابزار فضای مجازی را برای تبلیغ دین انتخاب کرده‌اند، رقتیم و چرایی انتخاب این مسیر پرسیدم.

حجت‌الاسلام محمد هادی شهاب، مدیر گروه فلسفه و معارف اسلامی دانشگاه بیرجند که فعالیتش در فضای مجازی به نوعی با فضای ملکوتی نماز صبح پیوند خورده است، گفت: کار در فضای مجازی را از وبلاگ نویسی شروع کردم و بازخوردهایی که از مخاطبانم دریافت می‌کردم مرا برای ادامه مسیر مصمم تر می‌کرد.

وی اظهار کرد: هدف اصلی من از طراحی آن وبلاگ ارتباط با کسانی بود که برای نماز صبح به مسجد دانشگاه می آمدند بود و از این جهت اسم وبلاگ را نماز صبح گذاشتم و بعدها که کار را در تلگرام ادامه دادم نیز همین اسم را که فضایی معنوی را تداعی می کند، را برای کانال تلگرامی انتخاب کردم.

نماز صبح و نکته‌های ناب از جنس اخلاق و عرفان

مدیر گروه فلسفه و معارف اسلامی دانشگاه بیرجند که عمده محتوایی که در کانال نماز صبح نشر می‌دهد،اخلاقی و عرفانی است، بیان کرد: البته معمولا بیشتر مطالبی در فضای مجازی نشر می‌دهم نزدیک اذان صبح است.

شهاب ادامه داد: شاید همین فضای معنوی و البته علاقمندی شخصی‌ام موجب شده بیشتر محتوای نشر یافته در این کانال اخلاقی و عرفانی باشد.

وی افزود: شبکه‌های مجازی به واسطه در دسترس بودن، جذابیت و نشر اطلاعاتی که معمولا رسانه‌های رسمی به واسطه ملاحظاتی منتشر نمی کنند، بسیار مورد اقبال واقع شده و ارتباطات رسانه ای را متحول کرده است.

مدیر گروه فلسفه و معارف اسلامی دانشگاه بیرجند با اشاره به اینکه یکی از جذابیت‌های فضای مجازی ارتباط آسان با افراد شناخته و برجسته است، یادآور شد: به خاطر دارم استاد برجسته‌ای داشتیم که ارتباط و دسترسی به او در فضای حقیقی امکان پذیر نبود اما به تازگی دیدم که در فضای مجازی مردم عادی به راحتی با او ارتباط برقرارمی کنند که بسیار ارزشمند است.

حجت‌الاسلام علیرضا نخعی پور، کارشناس مشاوره حوزه علمیه خراسان‌جنوبی نیز در این زمینه گفت:چرایی اهمیت استفاده از فضای مجازی در نشر مفاهیم دینی به چرایی ضرورت تبلیغ دین برمی‌گردد که این تبلیغ بی‌شک علاوه بر دیگران در وهله اول برای خودمان مفید است.

وی اظهار کرد: تبلیغ در هردوره‌ای ابزار مخصوص به خود را داشته است، گاه تنها یک منزل و یک صندلی کافی بوده، بعد ها سیستم صوت به کمک تبلیغ آمد و بعد از آن تصویر کمک شایانی در این زمینه کرد و در حال حاضر نیز با ابزار فضای مجازی می‌توان یک مفهوم دینی را به مخاطبان زیادی درمیان گذاشت.

تنفس علوی در فضای مجازی

کارشناس مشاوره حوزه علمیه خراسان‌جنوبی که کار وی در فضای مجازی با نام کتاب شریف نهج البلاغه و امام علی(ع) گره خورده، بیان کرد: کانال تنفس علوی را از این جهت ایجاد کردم که نهج البلاغه علی‌رغم اینکه یک منبع موثق و مورد اعتماد است اما مغفول باقی مانده است

نخعی پور ادامه داد: تمایل داشتم با نشر مفاهیم نهج البلاغه در فضای مجازی در حد وسع و توان خود گفتمان‌سازی در جهت تأمل در کلام مولا علی(ع) را داشته باشم.

وی یادآور شد: البته در بیان مفاهیم کلام امام علی(ع) همواره سعی دارم که از واژه‌هایی استفاده کنم که مخاطب امروزی بتواند با آن ارتباط برقرار کند و مطلب برای او جذاب باشد چرا که اگر مخاطب نتواند با آن ارتباط برقرار کند به نتیجه مطلوب نرسیده‌ایم.

حجت‌الاسلام تابعی امام جمعه موقت بیرجند نیز در زمینه اهمیت فضای مجازی گفت:کسی که می‌خواهد از این ابزار روز برای تبلیغ دین استفاده کند نخست باید با زوایای فضای مجازی آشنایی داشته باشد و از طرف دیگر نیاز روز را بداند.

ضرورت مخاطب‌شناسی در تبلیغ دین در فضای مجازی

وی با اشاره به اینک مخاطب‌شناسی نیز در این حوزه از اهمیت خاصی برخوردار است، بیان کرد: باید بدانیم نیاز مخاطب امروز در حوزه دین و فرهنگ چیست و چه سؤالاتی ذهن او را به خود مشغول داشته است تا کارمان در تبلیغ دین در فضای مجازی موفق شود.

امام جمعه موقت بیرجند با اشاره به نشر برخی از مطالب به ظاهر دینی ولی بدون سند و پشتوانه ادامه داد: بی‌شک این موضوع موجب سست شدن مفاهیم دینی شده و آسیب‌زا است.

تابعی یادآور شد: کسی که در فضای مجازی به تبلیغ دین می‌پردازد با خود باید کارشناس دینی باشد و یا با این افراد در ارتباط بوده و از منابع موثق در این استفاده کند.

حکیمه بهمن زاده

captcha