«بند ریحان» از جلسه قرآن بی‌بی سه‌شنبه تا حرم ائمه(ع)
کد خبر: 3630498
تاریخ انتشار : ۲۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۲:۰۷

«بند ریحان» از جلسه قرآن بی‌بی سه‌شنبه تا حرم ائمه(ع)

گروه اقتصاد: «قالی بند ریحان» نمایی از اسطوره‌های کهن است که رو به فراموشی می‌رفت و این روزها به دست بانوی سرپرست خانوار روستای ریحان احیا شد تا زینت‌بخش حرم ائمه علیهم السلام باشد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، «قالی بند ریحان» از کهن‌ترین اسطوره‌های ایران و کتابی مصور از اسرار فراوان در قالب نمادها و علایم تصویری است؛ بافندگان قالی بند ریحان بدون نقش و طرح و فقط بر اساس آموخته‌های ذهنی، قالی می‌بافتند، این هنر اصیل و کهن سینه به سینه فرا گرفته می‌شد و استادان قالیباف روستایی که بیشتر آنها پیرزنان بودند این هنر را به دختران آموزش می‌دادند.
در سه کیلومتری شرق شهرستان خمین در بخش مرکزی، روستایی به نام ریحان وجود دارد، ظاهراً فرش بند ریحان قبل از حضور و ساخت روستای ریحان به این دیار آورده شده و روستای ریحان به احتمال قوی نام خود را از این قالی پر رمز و راز گرفته است؛ قالی بافی در این منطقه قدمتی 162 ساله دارد و زنان روستایی خانه‌دار به شغل قالی بافی مشغولند، اما این نوع بافت قالی تقریبا به فراموشی سپرده شد تا اینکه یکی از بانوان قالیباف که دغدغه حفظ  بند ریحان به عنوان میراث ماندگار را داشت، با ایجاد کارگاه قالی بافی برای احیای دوباره آن تلاش کرد.
اکبری در روستای ریحان به کمک بهزیستی خمین کارگاه قالی بافی بند ریحان را برای اشتغال زنان سرپرست خانوار ایجاد کرد تا زنانی که اقتصاد خانواده به آن‌ها وابسته است بتوانند در محیطی امن هنر آموخته از مادران خود را برای گذران اقتصاد خانواده به کار گیرند. 
این بانوی قالیباف در رابطه با شروع کار خود به خبرنگار ایکنا گفت: با حضور در جلسات مذهبی زنان روستا مانند جلسه بی‌بی سه‌شنبه و بیان اهمیت قالی بافی در این جلسات، صندوق قرض‌الحسنه با اعتمادی که مردم به بزرگان روستا داشتند با مبلغ 36 میلیون تومان تشکیل شد و حتی اهالی روستای ریحان که در تهران ساکن بودند نیز به این صندوق کمک کردند.
وی افزود: با تلاش‌های بسیار در مدت دو سال  و کمک بهزیستی شهرستان خمین برای در اختیار گذاشتن مکانی رایگان کار آغاز شد و از صندوق قرض‌الحسنه به زنان متقاضی برای خرید دار قالی وام پرداخت شد.
اکبری با بیان اینکه هم اکنون 20 زن سرپرست خانواده و غیر سرپرست در کارگاه مشغول بافت قالی هستند، ادامه داد: 10 زن نیز در خانه‌های خود قالی می‌بافند، اندازه این قالی‌ها کمتر از 6 متر است و به خاطر علاقه بعضی از زنان، تابلو فرش نیز بافته می‌شود.
وی اظهار کرد: در تلاش هستیم با کمک مسئولان، قالی‌های بزرگ 6 متری و 12 متری برای زنان، دار کنیم، همچنین به درخواست عتبات عالیات، قالی بند ریحان در ابعاد 6 و 12 متری برای استفاده در مرقد مطهر ائمه(ع) در آینده‌ای نزدیک بافته خواهد شد.
این بانوی قالیباف با اشاره به اینکه بند ریحان بدون نقشه بافته می‌شود گفت: بنده با آموخته‌های خودم از قالی بافی و مطالعه درباره خصوصیات بند ریحان نقشه‌ای برای بافتن این نوع قالی ترسیم کردم؛ یکی از اهداف مهم این کارگاه، گسترش قالی بند در کشور و جهان است با اعطای مدرک به زنانی که در کارگاه قالیبافی مشغول هستند، انگیزه بیشتری در آنها ایجاد می‌شود.  
اسماعیل خانجانی، رئیس بهزیستی شهرستان خمین نیز با اشاره به اینکه 247 زن سرپرست خانوار زیر پوشش بهزیستی این شهرستان هستند، گفت: مددجویان و به خصوص زنان سرپرست خانواده نباید به مستمری ماهیانه وابسته باشند.
وی افزود: با مهارت‌آموزی و ایجاد زمینه اشتغال برای زنان سرپرست خانواده، این مددجویان استقلال پیدا می‌کنند و در جامعه نیز با مشکلات اقتصادی و معیشتی کمتری مواجه خواهند شد.
خانجانی عنوان کرد: تاکنون 30 زن سرپرست خانوار تسهیلات اشتغالزایی به مبلغ سه میلیارد و 100 میلیون ریال دریافت کرده‌اند؛ اشتغالزایی یکی از اقدامات مهم بهزیستی برای پیشگیری و کاهش میزان آسیب‌های اجتماعی در جامعه است.  
قالی بند ریحان دارای شهرت جهانی است، اما این میراث و حرفه کهن با مهاجرت جوانان از روستا به شهرهای همجوار و بزرگ، رو به نابودی رفته است؛ بی گمان کارگاه قالی بافی بند ریحان در روستای ریحان با دستان هنرمند زنانی که معیشتشان به تار و پود بند ریحان گره خورده بار دیگر در عرصه جهانی می‌درخشد و چرخ‌های زندگی زنان روستایی که مردانه کار می‌کنند را می‌چرخاند این مهم تحقق نمی‌یابد مگر با حمایت بیشتر مسئولان و نگاه نوع‌دوستی خیرین.
captcha