تدریس دین در دانشگاه با قصد قربت باشد
کد خبر: 3641950
تاریخ انتشار : ۲۳ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۴
کلانتری:

تدریس دین در دانشگاه با قصد قربت باشد

گروه دانشگاه: معاون فرهنگی دانشگاه آزاد در جمع اساتید معارف این دانشگاه گفت: فرق گروه‌های معارف دانشگاه با قشرهای تخصصی، به مثابه فرق میان واجب تعبدی و واجب توسلی است؛ کار در حوزه معارف باید با قصد قربت انجام شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، نخستین گردهمایی مدیران و اساتید گروه‌های معارف اسلامی دانشگاه آزاد اسلامی سراسر کشور، طی دو روز، ۲۲ و ۲۳ شهریورماه جاری در کتابخانه مرکزی دانشکده علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین کلانتری، معاون فرهنگی دانشگاه آزاد در دومین روز این گردهمایی، با اشاره به تجربه بلندمدت فعالیت گروه‌های معارف، اظهار کرد: در حوزه فعالیت گروه‌های معارف، به‌شدت مخالف ستادسازی‌های بی‌رویه و کم‌اثر هستیم، ستاد نباید دائما شورا و گروه درست کند، اما از خط مقدم غافل شود.
وی ادامه داد: همه این جلسات و تلاش‌ها برای این است که استاد سر کلاس درس از عهده مسئولیت خود برآید. مقدمات خوب چیده شود اما در خط مقدم اتفاقی نیفتد، همه کارها باطل است.
کلانتری با انتقاد از فعالیت ستادها، گفت: ستاد نه به این معنی است که در تهران ساختمان‌های چندین طبقه بسازیم و دائما جلسات برگزار نماییم و گزارش کار بدهیم و به خیالمان کاری انجام داده‌ایم، این به خودی خود هیچ ارزشی ندارد. باید به سراغ صف و دانشگاه برویم.
وی با اشاره به اینکه کار ما اکثرا در مقدمه تمام می‌شود، افزود: در این حوزه کاری باید به‌شدت از تشریفات پرهیز شود، از ستادسازی‌ها، بنر نوشتن‌ها و خیرمقدم گفتن‌ها پرهیز شود.
کلانتری با بیان اینکه در تعامل با دانشگاه آزاد همواره مشکل وجود داشت، گفت: در دوره‌های مدیریتی گذشته، هر کار می‌کردیم این گره باز نمی‌شد، قبل‌تر در دیداری با مرحوم هاشمی این موضوع را مطرح کردیم و ایشان تشکر کردند که این مسئله را با ایشان در میان گذاشتیم، اکنون این تعامل افزایش یافته است.
کلانتری با تاکید بر اینکه در حوزه معارف در دانشگاه باید قصد قربت داشت، عنوان کرد: فرق ما با قشرهای تخصصی به مثابه فرق میان واجب تعبدی و واجب توسلی است. واجب تعبدی حتما باید با قصد قربت انجام گیرد غیر از این باشد ذره‌ای محاسبه نمی‌شود، نماز را باید به قصد قربت خواند، اگر این نیت نباشد، نماز در بهترین مکان‌ها مانند مسجدالحرام هم خوانده شود، هیچ فایده‌ای ندارد. ما، «الَّذينَ يُبَلِّغُونَ رِسالاتِ اللَّهِ» هستیم و توفیق در این مسیر جز با خواست خداوند نیست، «وَ مَا تَوْفِيقِي إِلَّا بِاللَّهِ».
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد ادامه داد: اگر نیت الهی باشد، هر نماز پله‌ای جدید است و هیچ نمازی در جا زدن نیست. کلاس‌های ما باید این چنین باشد، تدریس دین بدون این قصد کار باطلی است. اگر نیت الهی و قصد قربت باشد، همه گام‌ها موثر است.
وی افزود: ما کارگر، کارمند و ... نیستیم. کار اصلی ما، کار استادی باید باشد.
کلانتری با بیان اینکه خیلی از ماها گرفتار حاشیه شده‌ایم، گفت: بهترین عصری که می‌توانیم تصور کنیم پس از بعثت، عصری است که ما در آن حضور داریم. آیت‌الله العظمی مکارم در یکی از سخنرانی‌ها به این موضوع اشاره کرده‌اند و می‌گفتند قبل از انقلاب آرزویمان این بود ۲۴ ساعت رادیو را در اختیار ما بگذارند، ما را حتی از درب اصلی دانشگاه‌ها راه نمی‌دادند و برای ورود به دانشگاه باید از درهای فرعی دانشگاه وارد می‌شدیم.
وی ادامه داد: برای اساتید آن زمان از جمله شهید استاد مطهری این‌گونه نبوده که مسیر هموار باشد، جلوی فعالیت آنها را می‌گرفتند، فضا مهیا نبوده و موانع بر سر راهشان کم نبوده، اما تلاش آنها به نتیجه رسید. تمرکز بر تدریس معارف اسلامی، توفیقات زیادی به همراه خواهد داشت، ما می‌توانیم در برخی حوزه‌ها حرف اول را بزنیم.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد با بیان اینکه باید به دنبال به دست آوردن احاطه علمی در حوزه معارف دینی باشیم، گفت: ویژگی مهم دانشگاه، این است که در حوزه تخصص و آموزش عالی حرکت می‌کند. عالم دین که صاحب تخصص در حوزه معارف دینی با ادبیات دینی است باید در دانشگاه حضور یابد.
وی ادامه داد: احاطه علمی به دو صورت به دست می‌آید؛ نخست کار عمیق علمی در موضوعات و مسائل معین معارفی چه تخصصی و چه میان رشته‌ای و همچنین کسب دانش و اطلاعات از طریق مطالعه در حوزه عمومی، یکی مطالعه کتاب‌های عمومی همچون دفاع مقدس و خاطرات طاغوتی‌ها و دیگری مطالعات در حوزه دین است.
کلانتری با بیان اینکه دفاع از نظام از اوجب واجبات است، گفت: درس و دانشگاه ما متعلق به نظام است، ما موظف به حفظ نظام هستیم. دفاع از نظام شان نمی‌خواهد آن‌گونه که برخی می‌گویند این کار در شأن ما نیست. دشمن هزینه‌های زیادی برای تضعیف و تخریب پایه‌های نظام صرف می‌کند.
وی ادامه داد: بیشترین هجمه‌ها به کارآمدی نظام است، در پاسخ به این هجمه‌ها خوب است، لیست آمار این کارآمدی را به مخاطب ارائه دهیم، آن هم نه آمارهای داخلی بلکه آمارهای بین‌المللی که از موفقیت‌های جمهوری اسلامی موجود است.
کلانتری با اشاره به برخی از این آمارها افزود: پیش از انقلاب آمار باسوادی و بی‌سوادی این گونه بود که بیش از ۷۰ درصد جمعیت کشور بی‌سواد و کمتر از ۳۰ درصد باسواد بودند، اکنون ۸۵ درصد جمعیت کشور باسواد و کمتر از ۱۵ درصد بی‌سوادند. پیش از انقلاب ۱۵۰ هزار دانشجو در کشور وجود داشت و در سال ۱۳۹۲ این تعداد به ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر رسیده است. اکنون کشور ایران جز صادرکنندگان مواد غذایی است حال آنکه پیش از انقلاب مواد غذایی جوابگوی ۳۳ روز کشور بود و ۱۱ ماه دیگر را واردات داشتیم. این آمارها را مطرح کنید، بسیاری از جوانان از این آمارها خبر ندارند، این می‌شود دفاع از نظام.
captcha