بازار محرم در اختیار چینی‌ها/ وقتی سودآوری جای اقتصاد مقاومتی را می‌‌گیرد
کد خبر: 3646065
تاریخ انتشار : ۰۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۰:۳۹
ایکنا گزارش می‌دهد/

بازار محرم در اختیار چینی‌ها/ وقتی سودآوری جای اقتصاد مقاومتی را می‌‌گیرد

گروه اقتصاد: در حالی‌ که رهبرانقلاب طی چند سال اخیر تاکید بسیاری بر تحقق اقتصاد مقاومتی داشته‌اند، اما اکنون مشاهده می‌کنیم بسیاری از نیازهای اولیه کشور حتی کالاهای مورد استفاده در ماه محرم وارداتی هستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، رهبر معظم انقلاب در چند سال اخیر در نامگذاری سال‌ها به مسائل اقتصادی و به ویژه اقتصاد مقاومتی تأکید ویژه‌ای داشته‌اند و امسال را هم با عنوان «اقتصاد مقاومتی: تولید و اشتغال» نامگذاری‌ کردند. ایشان در اواخر سال 92 هم سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی را ابلاغ کردند تا نقشه راهی برای فعالیت مسئولان در راستای رشد و پیشرفت اقتصادی کشور باشد اما متأسفانه مشاهده می‌کنیم که در عمل پایبندی چندانی به سیاست‌های اقتصاد مقاومتی، مخصوصا در زمینه حمایت از تولید داخلی وجود ندارد؛ به گونه‌ای که بسیاری از کالاهای ابتدایی که توان ساخت آنها در داخل وجود دارد و حتی کالاهای مورد نیاز مذهبی از قبیل مهر، تسبیح، سجاده و اکنون که در ماه محرم قرار داریم، طبل، سنج و حتی پرچم و بیرق هم از کشورهای خارجی، مخصوصا چین وارد می‌شود و این مسئله برای کشوری که در اسناد بالادستی، رسیدن به قدرت برتر منطقه طی چند سال آینده را برنامه‌ریزی کرده است، پسندیده نیست.

بازار محرم در اختیار چینی‌ها/وقتی سودآوری جای اقتصاد مقاومتی را می‌‌گیرد
همچنین در ایام محرم، برخی خبرها درباره استفاده از کالاهای مورد نیاز این ماه که از چین وارد کشور می‌شود، در فضای مجازی منتشر شده که قطعا صحت تسلط چینی‌ها بر بازار ماه محرم، نیازمند تحقیق و بررسی است و در این گزارش بنا داریم دیدگاه برخی از دست‌اندرکاران و آگاهان در این مسئله را جویا شویم.
برای بررسی صحت این موضوع، ابتدا سراغ «حسن سلیمی»، رئیس اتحادیه صباغان کشور رفتیم که وی درباره ورود نیازهای بازار محرم از کشورهای خارجی مخصوصا چین به ایکنا گفت: اگر به همه ابزارفروشانی که طبل‌های مورد نیاز ماه محرم را می‌فروشند مراجعه کنید، بر روی همه این طبل‌ها آرم «یاماها» نوشته شده که متعلق به ژاپن است و سنج‌های مورد نیاز هم از خارج وارد می‌شود.
سلیمی ادامه داد: صنف ما در امر پرچم و کتیبه فعالیت می‌کند و متأسفانه دو سال است که ورود پرچم و بیرق از چین هم رواج پیدا کرده است و همانند نوشت‌افزار که حدود 70 درصد آن از خارج وارد می‌شود و به کارخانه‌های خوب ایران صدمه زده است، در زمینه نیازهای ماه محرم هم وضعیت به همین‌گونه است.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا مانعی بر سر راه تولید این محصولات در داخل کشور وجود دارد؟ اظهار کرد: به راحتی می‌توان تمام این محصولات را تولید کرد و اگر مایل هستید به تمام این واحدهای تولیدی مراجعه خواهیم کرد و به شما نشان خواهم داد که امکان تولید این محصولات در حد عالی وجود دارد و با استانداردهای جهانی هم هماهنگ است.
سلیمی درباره چگونگی شکل‌گیری چنین وضعیتی نیز اظهار کرد: باید کسانی را پیدا کرد که با هدف سودآوری، چنین لطماتی را به اقتصاد کشور وارد می‌کنند و باید به صورت جدی با آنان برخورد کرد.
رئیس اتحادیه سراسری صباغان در پاسخ به این پرسش که تاکنون چه اعتراضاتی در زمینه ورود این کالاها مخصوصا کالاهای مورد نیاز در ماه محرم انجام داده‌اید اظهار کرد: بارها اعتراض کردیم و حتی گفتیم بهترین شال‌ها و پرچم‌ها را تولید می‌کنیم اما در کنگان، کشتی‌های متعددی این محصولات را وارد می کنند که باعث تعطیلی ده‌ها کارخانه شده و این در حالی است که ما بهترین تولید را دارا هستیم و می‌توانیم با کالاهای ایتالیایی و ترکیه‌ای رقابت کنیم.

بازار محرم در اختیار چینی‌ها/وقتی سودآوری جای اقتصاد مقاومتی را می‌‌گیرد

سلیمی با اشاره به تأکیدات مکرر مقام معظم رهبری بر حمایت از تولید داخلی عنوان کرد: رهبر معظم انقلاب بارها به مسئولان تأکید کرده‌اند که باید از تولید ملی حمایت کنید تا اقتصاد کشور پیشرفت کرده و مردم بیکار نباشند، اما اکنون مشاهده می‌کنیم در کنار پرچم و بیرق، حتی سنگ قبر را هم از چین وارد می‌کنند.
وی در پایان یادآور شد: کشوری که تولید و صنعت نداشته باشد، استقلال ندارد و ما نباید این همه بیکار در کشور داشته باشیم اما متأسفانه عده‌ای نمی‌گذارند ما کار کنیم.
یکی از افرادی که به قول معروف،  دل پُری از ورود کالاهای خارجی به کشور دارد، «هادی غنیمی‌فر» رئیس اسبق خانه صنعت، معدن و تجارت کشور است که در گفت‌وگو با ایکنا با تایید ورود کالاهای مورد نیاز مذهبی از خارج کشور، به  تحلیل دلایل شکل‌گیری چنین روندی در اقتصاد کشور پرداخت و اظهار کرد: متاسفانه در کشور ما وضعیتی حاکم شده که عده‌ای فقط به دنبال سود راحت از طریق واردات هستند و این در حالی است که قادر به ساخت 90 درصد کالاهای وارداتی، حتی کالاهای پیچیده هستیم و فقط باید همت کنیم تا این مشکلات برطرف شود.
وی با اشاره به اهمیت ورود دولت در این مسئله اظهار کرد: دولت باید ورود این کالاها را مشکل کند و تعرفه‌های زیادی وضع کند، لااقل اقداماتی در پیش بگیرد که واردکننده‌ها از کار خود پشیمان شوند؛ به گونه‌ای که واردات این کالاها برای آنها به صرفه نباشد.
رئیس اسبق خانه صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: چنین روندی که باعث شده حتی ساده‌ترین محصولات از خارج وارد می‌شود، کشور را به ورشکستگی می‌کشاند و بنابراین باید چشمان خود را باز کنیم و درک کنیم که تولید ملی، چه مزایایی برای کشور در پی دارد و واردات، بی رویه چه بر سر کشور ما آورده است.
رئیس اتحادیه سراسری تعاونی‌های تولیدی درباره پشت پرده ورود کالاهای خارجی مخصوصا کالاهای دینی و مذهبی اظهار کرد: باید این موضوع را در نظر گرفت که چین بالغ بر یک میلیارد و 200 میلیون نفر جمعیت دارد و این جمعیت نیازمند کار هستند. برخلاف کشور ما در چین، به کارخانه‌ها یارانه داده می‌شود تا کارگران را استخدام کنند و بهره سرمایه هم همانند کشور ما نیست و در این شرایط، تولید آنها رونق گرفته و قابل رقابت با سایر کشورهاست.
وی ادامه داد: ما در کشور خودمان دست و پای تولید کننده را به گونه‌ای بسته‌ایم که دست از پا خطا نکند و موانع بسیاری بر سر راه تولید وی وجود دارد و یکی از این مشکلات، عدم حمایت نظام بانکی از تولیدکنندگان است و دولت برای رفع همین مشکل هم اقدامی نمی‌کند، بنابراین دولت کاری انجام نمی‌دهد که کالای وارداتی به صرفه نباشد.

بازار محرم در اختیار چینی‌ها/وقتی سودآوری جای اقتصاد مقاومتی را می‌‌گیرد
این فعال اقتصادی درباره اقدامات وزارت صنعت، معدن و تجارت هم اظهار کرد: توجیهی که برخی ارائه می‌دهند این است که کالای داخلی گران‌ تمام می‌شود و باید توان رقابت با کالای خارجی را پیدا کند. وزارت صنعت هم از ورود این کالاها جلوگیری نمی‌کند و همواره در کشور ما جلوگیری، بیش از تشویق رواج دارد و در نتیجه، تولید به صرفه نیست.
نکته‌ای که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که برای تحلیل دلایل ورود کالاهای دینی و مذهبی به کشور، نباید یک‌طرفه به قاضی رفت و مبانی علمی و منطقی آن را هم شناسایی کرد. قطعا کشوری که دارای حکومتی اسلامی است و بیشترین جمعیت شیعه جهان است، هرگز از ورود کالاهای ابتدایی مذهبی به داخل کشور رضایتی نخواهد داشت اما باید دلایل شکل‌گیری چنین وضعیتی در کشور را نیز مورد بررسی واقع‌گرایانه قرار داد.
«عزت‌الله یوسفیان ملا»، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت‌وگو با ایکنا، واردات عموم کالاها به ویژه کالاهای دینی و مذهبی را از منظری دیگر مورد تحلیل قرار داد. وی در ابتدا به بیان برخی موانع و مشکلات تولید داخلی در کشور ما پرداخت و گفت: خود رئیس جمهور، یکبار در صحبت‌هایشان در مجلس توضیح دادند و گفتند که بنده چند نفر از بساز بفروش‌ها را احضار کردم و پرسیدم که چرا شما این در و پنجره‌ها را از چین وارد می‌کنید و آنها توضیح دادند که اولا قیمت آن ارزن‌تر است و دوما همان زمانی که به ما قول داده‌اند، کالا را به ما تحویل می‌دهند و سوم اینکه درست به اندازه‌ای که ما سفارش می‌دهیم آنها می‌سازند، اما جنس ایرانی دارای دو برابر قیمت است و در موقعی که قول داده‌اند کالاها را تحویل نمی‌دهند و مثلا اعلام می‌کنند که مواد اولیه به دست ما نرسیده و جنسی هم که تحویل می‌دهند از کیفیت لازم برخوردار نیست.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: بنابراین سه عنصر، کمیت، کیفیت و زمان، باعث کند شدن تولید داخلی و پیشرفت آن شده و به همین دلیل وقتی قرار است کالاها از خارج وارد شود، به طور طبیعی حتی کالاهای مذهبی و مورد نیاز در ماه محرم هم وارداتی خواهد بود.
نماینده آمل در خانه ملت با اشاره به تبلیغات شبکه‌ها ماهواره‌ای برای کالاهای مذهبی ساخت خارج از کشور تأکید کرد: بسیاری از شبکه‌های ماهواره‌ای در طول سال، ساز و آواز و تصاویر نابهنجار پخش می‌کنند اما در این ایام محرم به یکباره این تصاویر قطع می‌شود و مارش عزا و محرم می‌گذارند و می‌گویند فلان کالا را از فلان جا بخرید و یکی از دلایل ورود کالاهای مورد نیاز محرم از خارج از کشور همین مسئله است.

بازار محرم در اختیار چینی‌ها/وقتی سودآوری جای اقتصاد مقاومتی را می‌‌گیرد
یوسفیان ملا در پاسخ به این پرسش که دولت چه اقداماتی باید برای ممانعت از ورود کالاهای مذهبی به داخل کشور اتخاذ کند؟ عنوان کرد: دولت باید مدیریت و نظارت خود را تقویت کند و اگر برای این کالاها هزینه‌های گمرکی بگذارند، کالای خارجی در داخل کشور ارزان‌تر تمام نمی‌شود. اکنون حتی بهترین برنج خارجی را با قیمت ارزان‌تر از کالای داخلی خریداری می‌کنند و این به دلیل عافیت‌طلبی مسئولان است.
وی با اشاره به لزوم رفع مشکلات مدیریت در اقتصاد کشور اظهار کرد: تا این مسائل و مشکلات مدیریت و نظارتی حل نشود، حتی اگر ورود این کالاها از مبادی رسمی ممنوع شود، آنگاه از راه قاچاق وارد کشور خواهند شد. تولید ما دارای مشکل است و نقدینگی تنها یکی از این مشکلات است و سایر مشکلات به کیفیت، قیمت تمام شده پائین‌تر مربوط است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پایان سخنان خود تأکید کرد: اکنون کارگر دستمزد کافی دریافت نمی‌کند و وجدان کاری را از دست می‌دهند و حالتی رها شده و بدون برنامه و مدیریت و بی‌حالی را هم در مسئولان شاهد هستیم؛ بنابراین در قبال کیفیت کالا احساس مسئولیت نمی‌کنند و به همین دلیل تولید ما در همه ابعاد دارای مشکل است که حتی دسته بیل و چوب بستنی هم از خارج وارد می‌شود.
آنچه در پایان باید به آن اشاره کرد این است که قطعا آنچه از کشور ما انتظار می‌رود این است که در ایام محرم و سایر اعیاد مذهبی، باید کالاهای مورد نیاز سایر کشورهای اسلامی را تأمین کنیم، اما واردات ابتدایی‌ترین کالاهایی که تولید آن از عهده هر کشوری برمی‌آید، نه تنها شایسته نیست بلکه هیچ سنخیتی با سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و حمایت از تولید ملی ندارد و بنابراین امیدواریم مسئولان کشور، به هشدارهایی که مدام در این رابطه داده می‌شود توجه ویژه‌ای نشان دادند و ان‌شاء‌الله در مسیر توسعه کشور خللی ایجاد نشود.

captcha