روضه‌ای خالی از تجمل با پیشینه‌ای بیش از 150 سال
کد خبر: 3649204
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۶ - ۰۸:۰۰

روضه‌ای خالی از تجمل با پیشینه‌ای بیش از 150 سال

گروه اجتماعی: برگزاری مراسم روضه خوانی در منزل آیت‌الله سرابی با قدمتی بیش از 150 سال از جمله مراسم روضه‌خوانی قدیمی در مشهد است که سبک قدیمی خود را حفظ کرده و اکنون توسط هفتمین متولی اداره می‌شود.

‌‌به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از خراسان رضوی، ایام عزاداری سیدالشهداء (ع) نیز خوان گسترده رحمت الهی است که باید توشه خود را از آن به دست آوریم و آن تحول و دگرگونی که در هر زمانی برایمان پیدا نمی‌شود را در این زمان جویا شویم.
همیشه از قدیم، سنت علما این بوده که در خانه‌هایشان به طور هفتگی و در مناسبت‌ها روضه برگزار می‌کردند؛ مرحوم آیت‌الله شیخ محمد غروی اصفهانی، پنج شنبه‌ها در منزل‌شان مراسم روضه برگزار بود و شخصاً کفش‌های مهمانان را جفت می‌کرد، چایی می‌ریخت و پذیرایی می‌کرد. به این عالم ربانی می‌گفتند شما درس و بحث دارید، حال مناسبی ندارید، بگذارید فرد دیگری این کارها را بکند ...
اما این عالم دینی می‌گفت:«چون مجلس امام حسین(ع)است، می‌خواهم اسم من هم به عنوان نوکر سیدالشهداء(ع)ثبت شود، شاید نماز شب‌ها و درس و بحث‌هایم برایم کارساز نشود ولی می‌دانم این مجلس به جای محکمی بند است».
روضه خوانی منزل آیت‌الله سیدابراهیم سرابی، از علمای شهیر مشهد در منزل قدیمی ایشان واقع در خیابان سعدی مشهد نیز با قدمتی بیش از 150 سال، از اولین روز ماه محرم تا روز شهادت امام زین‌العابدین(ع) به مدت 12 روز بدون وقفه و همه ساله برگزار می‌شود. البته تا قبل از فوت آیت‌الله سرابی این مراسم به دهه اول محرم ختم می‌شد اما بعد از وفات ایشان که در روز دوازدهم محرم بود، بنا به تصمیم متولی دوم نیز دو روز به روضه‌خوانی مراسم اضافه شد.
با ممنوعیت رضا خان هم روضه تعطیل نشد
در دوره ممنوعیت رضاخان نیز برگزاری مراسم عزاداری سید‌الشهداء(ع) در این منزل تعطیل نشد و اکنون نیز مراسم روضه‌خوانی، توسط هفتمین متولی از فرزندان نسل سوم آیت‌الله سرابی اداره می‌شود.
درب منزل قدیمی آیت‌الله سرابی از بعد از طلوع آفتاب برای عموم عزاداران باز است، به محض ورود چند پله پایین رفته و به حیات قدیمی با نمایی سفید وارد شده و دم درب ورودی با خوش‌آمد گویی گردانندگان مراسم به محل روضه‌خوانی راهنمایی شدیم. راهرویی که دو اتاق 12 متری تو در تو برای بانوان و دو اتاق نیز با همین مساحت در طرف دیگر راهرو برای آقایان در نظر گرفته شده است.
پذیرایی بی‌پیرایه به سبک قدیم
این مراسم شامل دو منبر است که بعد از اولین منبر میزبانان با دست در داشتن سینی‌های کوچک قدیمی از جنسی شبیه به برنج، حاوی نان قندی و چای شیرین از مستمعان و عزاداران پذیرایی می‌کنند.
پس از کسب فیض حاضران از سخنان سخنران اول، حدیث کساء قرائت شده و سپس سخنران دوم به ذکر فضائل و مناقب اهل‌بیت(ع) پرداخته و در هر روز نیز روضه مخصوص از بنی ‌هاشم، طبق روال قدیم به فضای محفل معنویت خاصی می‌بخشد.
چای آخر روضه را نیز میزبان برای حاضران آماده می‌کند و دوباره پذیرایی میهمانان سید‌الشهداء(ع) با بسته‌های شکلات و چای و حلوا انجام می‌شود؛ همه چای آخر روضه را به نیت تبرک نوش جان می‌کنند.
در و دیوار این منزل که سالیان سال است مجلس عزای سید و سالار شهیدان در آن برپا می‌شود، پر از ذکر، دعا است و آرامش حاکم در این فضا که دل را سبک می‌کند.
با توجه به قدمت محله اکثر مستمعان و عزاداران حاضر در مراسم همسایگان قدیمی که اغلب بالای 70 سال دارند در مجلس حضور پیدا می کنند، البته متولی روضه هیچ تمایلی به مصاحبه نداشت و به حرمت میهمان نوازی چندین سوال ما را پاسخ داد.
هم صحبت یکی از بانوان حاضر در این مراسم شدیم که می‌گفت: قدمت این روضه زیاد است و من نیز حدود 30 سال در همسایگی این منزل هر 12 روز خود را موظف می‌کنم تا در مراسم روضه شرکت کنم.
یکی دیگر از همسایگان قدیمی این مراسم می‌گفت: بیش از 40 سال است که در روضه‌های منزل آیت‌الله سرابی شرکت می‌کنم، این روضه را از عمق دل دوست دارم، چرا که روضه بی‌ریا و خالی از تکلف و تجمل است و به عقیده من این سادگی در برگزاری مراسم روضه خوانی مورد نظر ائمه اطهار(ع) است، ضمن اینکه افراد زیادی بودند که در این روضه با نیت خالص وارد شدند و گره از کار بسته‌شان گشوده و حاجت دلشان روا شده است.
اما در پایان مراسم که با دعا برای همه دوستداران اهل‌بیت(ع) و سلام به آل‌الله خاتمه یافت، همه با حال دعا و تضرع در حالی‌که آیه ذکر«امن یجیب» را زمزمه می‌کنند با آمین‌های بلند به دعای سخنران پاسخ می‌گویند.
captcha