تشریح جزئیات ساماندهی کودکان کار استان مرکزی/دست‌فروشی در صدر مشاغل
کد خبر: 3649497
تاریخ انتشار : ۱۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۱:۴۴

تشریح جزئیات ساماندهی کودکان کار استان مرکزی/دست‌فروشی در صدر مشاغل

گروه اجتماعی: معاون اجتماعی بهزیستی استان مرکزی در جلسه ستاد ساماندهی کودکان کار با بیان اینکه 95 کودک کار و خیابانی در سال گذشته شناسایی و ساماندهی شده است جزئیات عوامل اجبار این کودکان به کار، مشاغل کودکان و نحوه ساماندهی آنها را تشریح کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از استان مرکزی، عبدالکریم یادگاری، معاون اجتماعی بهزیستی استان مرکزی در اولین جلسه ستاد ساماندهی کودکان کار و ساماندهی متکدیان که چهارشنبه 12 مهرماه در استانداری برگزار شد گفت: کودکان کار و خیابانی یکی از آسیب‌های اجتماعی اولویت دار کشور هستند و در ماده 80 برنامه ششم توسعه به صورت مستقیم به آن اشاره شده است و در بند (ه) این ماده، بهزیستی متولی اصلی ساماندهی این کودکان معرفی شده و 11 دستگاه را موظف کرده که با بهزیستی مشارکت لازم را داشته باشند.
وی تصریح کرد: طبق آیین نامه ابلاغی هیئت وزیران، شهرداری موظف است برای اسکان کوکان کار مکانی را تهیه کند، سال گذشته بهزیستی استان مکاتباتی با شهردار وقت انجام داد اما به دلیل اینکه شهرداری مکانی را برای کودکان کار اختصاص نداده بود بی‌نتیجه ماند درواقع با وجود اینکه 11 دستگاه در ساماندهی کودکان کار و خیابانی تکلیف دارند اما بهزیستی در این امر تنها مانده است. اولین مرکز کودکان کار و خیابانی غیردولتی سال گذشته تاسیس و 95 کودک کار و خیابانی را ساماندهی و پذیرش کرد و به آنها خدمات حقوقی، مددکاری، بهداشت و درمان ارائه داد.
یادگاری گفت: در حوزه کودک در استان بیشتر با کودکان کار مواجه هستیم تا خیابانی، کودک خیابانی به فردی اطلاق می‌شود که به نوعی ارتباط خود را با خانواده قطع کرده و سرپناهی ندارند. کودکانی که در چهارراه‌ها، کوره‌های آجرپزی و... استان شاهد هستیم افرادی هستند که به دلیل فقر یا اعتیاد خانواده مجبور به کار هستند و در عین حال با خانواده ارتباط دارند.
وی با بیان اینکه از سال گذشته تاکنون 140 کودک خیابانی توسط مرکز کودکان کار و خیابانی شناسایی و برای آنها تشکیل پرونده شده است گفت: از 95 کودکی که سال گذشته شناسایی شد تعداد 2 کودک زیر شش سال، 20 کودک شش تا یازده سال، 29 کودک دوازده تا چهارده سال، 14 کودک چهارده تا هجده و در مجموع 65 کودک، پسر هستند. در دختران نیز  1 کودک زیر شش سال، 15 کودک شش تا یازده سال، 7  کودک دوازده تا چهارده سال، 7 کودک پانزده تا هجده سال و در مجموع 30 کودک دختر شناسایی شده است.
یادگاری ادامه داد: از لحاظ تابعیت 61 کودک پسر دارای تابعیت ایرانی بوده، 2 نفر تابعیت افغانستان و هر 30 دختر شناسایی شده ایرانی بودند. از تعداد 65 پسر شناسایی شده 2  کودک خیابانی هستند. در بحث کودکان دختر شناسایی شده خوشبختانه کودک خیابانی نداشتیم.
معاون اجتماعی بهزیستی استان مرکزی با اشاره به نوع فعالیت کودکان کار و خیابانی شناسایی شده گفت: در میان پسران 58 نفر مشغول دست‌فروشی در چهارراه‌ها بودند، یک مورد واکس‌زن، شیشه شویی 1 مورد، اسپند دود کردن 1 نفر، گل‌فروشی 2 مورد، جمع آوری ضایعات 1 مورد و دعافروشی 1 مورد داشتیم، در بخش دختران نیز 24 مورد دست‌فروشی، 1 مورد اسپند دود کردن، 4 مورد گل‌فروشی و یک مورد دعا فروشی داشتیم.
یادگاری با اشاره به مشکلات و عامل اجبار این کودکان برای کار افزود: در میان پسران یک مورد فرار از منزل، یک مورد زندگی و کار در خیابان، 16 مورد کار در خیابان و 47 مورد بدسرپرستی بدون فرار داشتیم در بخش دختران نیز 13 مورد کار در خیابان و 17 مورد بدسرپرستی بدون فرار داشتیم.
وی با اشاره به نوع خدماتی که بهزیستی به 95 کودک شناسایی شده ارائه داده است تصریح کرد: سواد آموزی به 10 کودک پسر، حرفه آموزی کودک به همراه خانواده 48 مورد در پسران و 17 مورد در دختران، اشتغال از طریق حرفه آموزی کودک با خانواده 48 مورد در پسران و 17 مورد در دختران، اشتغال بدون حرفه آموزی کودک با خانواده و برقرای مستمری 65 مورد که  41 مورد آن برای پسران بوده است، همچنین همه 95 کودک شناسایی شده از خدمات تفریحی استفاده کرده‌اند، برای 42 مورد از این کودکان اقدام به تهیه دفترچه بیمه شده است و در مجموع 347 مورد خدمات برای پسران و 143 مورد خدمات برای دختران ارائه شده است.
معاون اجتماعی بهزیستی استان مرکزی افزود: از آنجایی که امکان نگهداری کودکان کار شناسایی شده وجود نداشت تحویل خانواده‌ها شد و یکی از کودکان خیابانی در مرکز شبه خانواده نگهداری می‌شود و دیگری نیز به پناهگاه کودک ارجاع شده است.
یادگاری بیان کرد: اقدام بهزیستی در بحث ساماندهی کودکان کار و خیابانی در وهله اول شناسایی است که یا از طریق خود معرف یا از طرف مددکاران و اورژانس اجتماعی این شناسایی محقق می‌شود، مردم اگر کودکی را در سطح شهر مشغول کار دیدند می‌توانند با شماره 123 تماس بگیرند تا اورژانس اجتماعی اقدامات لازم را انجام دهد.
وی گفت: بر اساس نرم افزاری که وزارت رفاه در اختیار سازمان بهزیستی کشور قرار داده است کودکان بازمانده از تحصیل استان را رصد کردیم، در کشور حدود 360 هزار کودک بازمانده از تحصیل داریم، و وضعیت استان مرکزی نسبت به سایر استان‌ها بهتر است و طی آماری که سازمان بهزیستی کشور بر اساس سرشماری یارانه‌ها ارائه داد استان مرکزی یک هزار و 57 کودک بازمانده از تحصیل دارد.
معاون اجتماعی بهزیستی استان مرکزی ادامه داد: از این تعداد  803 نفر توسط بهزیستی استان شناسایی و اطلاعات آنها در قالب نرم افزار به وزارت کشور ارائه شد، در فاز بعدی مشخص شد که از تعداد 803 نفر ، 407 نفر تحت پوشش بهزیستی بودند که علل بازماندن از تحصیل آنها به معلولیت جسمی، استثنایی و... برمی‌گردد که نتوانسته به مدارس عادی راه بیابند و اکثر آنها در مدارس استثنایی درس می‌خوانند.
یادگاری در پایان بیان کرد:150 نفر از این کودکان تحت پوشش کمیته امداد بودند که اطلاعات آنها اخیراً تحویل کمیته امداد شد، خوشبختانه از 803 کودک معرفی شده، طی پیگیری‌های بهزیستی 103 کودک وارد چرخه تحصیل شدند.

کوروش دیباج
captcha