هماهنگی و نظارت؛ دو کارکرد سامانه ملی حفظ قرآن/ ثبت اطلاعات یک میلیون و 12 هزار حافظ قرآن
کد خبر: 3705172
تعداد نظرات: ۲ نظر
تاریخ انتشار : ۲۲ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۸:۳۲
در مراسم رونمایی از سامانه ملی حفظ قرآن کریم بیان شد:

هماهنگی و نظارت؛ دو کارکرد سامانه ملی حفظ قرآن/ ثبت اطلاعات یک میلیون و 12 هزار حافظ قرآن

گروه فعالیت‌های قرآنی ــ در مراسم رونمایی از سامانه ملی حفظ قرآن با حضور جمعی از اعضای شورای توسعه فرهنگ قرآنی، اعلام شد که تاکنون اطلاعات یک میلیون و 12 هزار نفر حافظ اجزاء مختلف قرآن کریم در این سامانه بارگذاری شده است.

هماهنگی و نظارت؛ دو ویژگی سامانه ملی حفظ قرآن/ ثبت اطلاعات یک میلیون و 12 هزار حافظ قرآن

به گزارش ایکنا، مراسم رونمایی از سامانه ملی حفظ قرآن ایران عصر امروز 22 فروردین ماه با حضور محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی و جمعی از اعضای این شورا برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، در ابتدای این مراسم که در دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد، به بیان جایگاه حفظ قرآن کریم پرداخت و گفت: حفظ قرآن در ادبیات اهل بیت(ع) دارای جایگاه والایی است و بی‌جهت نیست که پیامبر(ص) فرمود «خداوند قلبی را که ظرف قرآن شده است عذاب نمی‌کند». کسی که خود را در معرض قرآن قرار دهد از همه بدی‌ها دور است و لذا یکی از شاخص‌های بلوغ فرهنگی حامل قرآن بودن است.
وی با اشاره به اینکه حافط قرآن الگو است و می‌تواند نقش‌آفرینی کند، افزود: حفظ قرآن کریم یکی از راهبردی ترین امور است. آیت‌الله بهجت مرجع عالیقدر جهان تشیع همیشه می‌فرمودند که «تحصن به قرآن موجب توسعه فرهنگ می‌شود» چرا که حفظ قرآن جلای جان با ذکر خداوند است.
محمدی با تأکید بر اینکه جامعه‌ای که قلبش به قرآن منشرح شود آسیب‌های اجتماعی آن جامعه کم شده و توسعه فرهنگی اتفاق می‌افتد، گفت: ما حافظ قرآن نیستیم چرا که خداوند متعال حافظ قرآن و قرآن حافظ انسان است.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه گسترش حفظ قرآن عالی‌ترین مصداق توسعه فرهنگ قرآنی است، بیان کرد: اینکه مقام معظم رهبری از تمام مولفه‌های قرآنی اعم از تفسیر و معارف بر روی حفظ تأکید می‌کنند و عدد و رقم در این زمینه مطالبه می‌کنند، به خاطر نقش آفرینی حفظ در توسعه فرهنگ قرآنی است.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی عنوان کرد: نقطه تلاقی تلاوت قرآن کریم از یک طرف و فهم و معارف از طرف دیگر، حفظ قرآن کریم است و نقطه عطف این دو حفظ قرآن است. حفظ قرآن کریم نقطه عطف تحولات قرآنی در جامعه می‌تواند باشد. ما برای حفظ اصالت قائلیم اما آنرا مقدمه تدبر می‌دانیم.
محمدی با بیان اینکه در قدیم فقه و حدیث به غیر از حافظ قرآن ربط داده نمی‌شد، اظهار کرد: در گذشته شرط پذیرش حوزه‌های قدیم حافظ قرآن بوده است که امروز مقداری از آن دور هستیم. مهجوریت قرآن در حوزه موجب مهجوریت آن در جامعه نیز شده است.
رئیس ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در ادامه با طرح این سوال که شورای توسعه فرهنگ قرآنی در راهبری حفظ و ابعاد سامانه چه نقشی دارد؟ گفت: پس از مطالبات مقام معظم رهبری، شورای توسعه اقدامات متعددی انجام داد که اولين کار همگراسازی دستگاه‌ها بود. دومین گام تدوین و تصویب سند حفظ ملی قرآن کریم بود که چند هزار ساعت کار کارشناسی به دنبال داشت.
وی در ادامه به رونمایی از دو جلد کتاب «آفاق حفظ قرآن کریم» در این مراسم اشاره و اظهار کرد: این کتاب منتهی به سند حفط قرآن کریم در کشور شد. در این تحقیقات اولین بار ادبیات علمی در خصوص حفظ به کار گرفته شد .
محمدی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اینکه یکی از خلأهای جدی برای توسعه بحق اطلاع از تعداد حفاظ و راه‌های رسیدن به 10 میلیون حافظ قران کریم است، گفت: چندین بار تعداد دقیق حفاط از سوی مسئولان مطالبه شد اما رقم دقیقی به دست نیامد. لذا راه‌اندازی سامانه واحد قرآنی برای اطلاع از تعداد حفاظ و برنامه‌ریزی‌های بعد امر مهمی بود.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در مورد ویژگی‌های سامانه ملی حفظ قرآن ایران بیان کرد: سامانه امروز دو ویژگی دارد که یکی از آنها هماهنگ‌سازی و هدایت‌گری مجموعه‌ها و نهادها و ویژگی دیگر نیز رصدگری بر فرایندها و شفاف کننده آمارها در حوزه مدیریت و در سطح ملی است. این سامانه هر دو نقش را دارد و در کلیه دستگاه‌ها مستقر خواهد شد.

در ادامه این مراسم محمد انجم شعاع، معاون نظارت و ارزیابی شورای توسعه فرهنگ قرآنی و دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم در سخنانی گفت‌: آمار و اطلاعاتی که برای ثبت در این سامانه مبنای کار بوده، آماری بود که دارای آشفتگی خاصی در نفر حفظ و تعدد آزمون‌ها و مراکز آموزش دهنده بود.
وی با اشاره به اینکه آمار اولیه که ارائه شد، بیش از هشت میلیون و 900 هزار نفر بود، گفت: تجمیع این اطلاعات از دو ماه قبل انجام شد و برای جلوگیری از تکرار آمار مبنای کار را کد ملی افراد قرار دادیم و بر همین اساس نزدیک به سه میلیون نفر در مراحل اولیه حذف شدند که پس از ان این رقم به پنج میلیون نفر رسید.
انجم‌شعاع با اشاره به اینکه آمار ثبت شده در این سامانه بسیار کمتر از حد تصور است، افزود: با توجه به اینکه سازمان اوقاف هنوز آمار خود را به صورت کامل ثبت نکرده است این احتمال وجود دارد که آمار نهایی ثبت شده تا به امروز دو برابر شود. همچنین آمار نهادهایی همچون نیروهای مسلح، ایرانیان خارج از کشور و موسسات مردم نهاد به دلیل برخی مسائل تا کنون وارد نشده است که بعد از رونمایی این کارها صورت خواهد گرفت.
انجم شعاع در پایان اذعان کرد: با توجه به اینکه سازمان اوقاف مقداری دیر آمار را ارائه داد هنوز آمار این سازمان به طور کامل ملحق نشده است و نکته دیگر نیز این است که به زودی اطلاعات پنج هزار موسسه و 10 هزار خانه قران را به این سامانه اضافه خواهیم کرد تا هر گوشه از کشور هر موسسه ای تمایل داشت به این سامانه ملحق شود اطلاعات خود را بارگذاری کند.
در ادامه این مراسم از سامانه ملی حفظ قرآن ایران با حضور محمدرضا مخبر دزفولی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی رونمایی شد. در کنار رونمایی از این سامانه، از کتاب دو جلدی «آفاق حفظ قرآن کریم» نیز رونمایی به عمل آمد.
بخش دیگری از این مراسم صحبت‌های نوید نصر، یکی از اعضای گروه مهندسی طراحی سامانه ملی حفظ قرآن کریم بود که به بیان برخی جزئیات آماری ثبت شده در این سامانه پرداخت. نصر در ابتدای صحبت‌های خود گفت: بعد از جلساتی که در شورای توسعه فرهنگ قرآنی برگزار شد این گروه اقدام به گردآوری و پالایش و تمیزسازی اطلاعات کرد که ماحصل اطلاعات دریافت شده از چهار سازمان وزارت آموزش و پرورش، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان اوقاف و امور خیریه تعداد کل حافظان قرآن کریم شناسایی شده یک میلیون و 12 هزار و 999 نفر است.
وی افزود: از این اطلاعات یک میلیون و 30 هزار نفر مربوط به آموزش و پرورش، 105 هزار نفر سازمان اوقاف و امور خیریه، 104 هزار نفر وزارت ارشاد و 481 هزار نفر نیز مربوط به سازمان تبلیغات اسلامی است. بر اساس پایش‌های صورت گرفته 587 هزار و 240 نفر از افراد جمعاً نیم جزء از قرآن کریم را حفظ کرده‌اند. همچنین 346 هزار و 644 نفر حافظ یک جزء از قرآن کریم، پنج هزار و 201 نفر حافظ دو جزء قرآن کریم هستند.
نصر تصریح کرد: همچنین 17 هزار و 94 نفر حافظ سه جزء، 31 هزار و 109 نفر حافظ پنج جز، 12 هزار و 683 نفر حافظ 10 جزء، 2784 نفر حافظ 15 جزء، 3003 نفر حافظ 20 جزء، 457 نفر حافظ 25 جزء و 6784 نفر نیز در سطح کشور حافظ کل قرآن کریم هستند.
وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به آمار استان‌هایی که بیشترین تعداد حافظ قرآن را داشته‌اند، گفت: به صورت کلی استان تهران با 152 هزار و 267 حافظ قرآن دارد که بیشترین تعداد حفاظ در بین 31 استان کشور است. همچنین استان فارس با 119 هزار و 603 نفر حافظ در رتبه دوم قرار دارد. استان سیستان و بلوچستان با 70 هزار و 240 نفر، آذربایجان شرقی با 69 هزار و 237 نفر و استان مازندران با 66 هزار و 90 نفر در رتبه‌های سوم تا پنجم قرار دارند.
نصر همچنین اظهار کرد: آمار تمامی استان‌ها به تفکیک هر یک سازمان‌های ارائه دهنده و شهرستان‌ها نیز قابل دیدن است. این طرح ای ن امکان را فراهم ساخته است تا بتوانیم بهترین آمار را از وضعیت حافظان قرآن کریم داشته باشیم تا خدمت‌رسانی مناسب‌تر فراهم شود.
وی افزود: یکی از مأموریت‌ها و اهدافی که این سامانه به زودی به آن عمل خواهد کرد، امکان ارائه دادن خدمات به سایر سازمان‌هایی است که نیازمند داشتن منابع اطلاعاتی هستند.

گزارش تصویری این مراسم را اینجا ببینید.

انتهای پیام

انتشار یافته: ۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۲
عباس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۷/۰۱/۲۲ - ۲۳:۲۹
0
0
احسنت واقعا است آمار درست و حسابی در این زمینه نیاز بود
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳۹۷/۰۲/۰۱ - ۱۲:۰۴
0
0
تعداد کل حافظان قرآن کریم شناسایی شده یک میلیون و ۱۲ هزار و ۹۹۹ نفر است؟
واقعا ملت رو چی فرض کردین؟
کلا حول و حوش ۵۰۰۰ تا حافظ کل داریم. اون موقع آقای نصر داره آماره میلیونی میده!!!!
آدم شاخ درمیاره از این امارها!
کسی هم نیست چیزی بهشون بگه!!!
captcha