عاشیق‌ها؛ مبلغانی با ابزار متفاوت
کد خبر: 3723746
تاریخ انتشار : ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۲

عاشیق‌ها؛ مبلغانی با ابزار متفاوت

گروه فرهنگی - مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی با بیان اینکه رسالت اصلی عاشیق‌ها تبلیغ و ترویج دین است، گفت: آنان همچون روحانیان مبلغ دین بوده و فقط ابزارشان موسیقی و شعر است.

رسالت اصلی عاشیق ها، تبلیغ و ترویج دین است

داریوش علیزاده مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی در گفت و گو با ایکنا از آذربایجان غربی بیان کرد: پیام اصلی عاشیق ها موسیقی و شادی مردم نیست بلکه آنان همچون روحانیون مبلغ دین بوده و فقط ابزار آنها موسیقی و شعر است.
وی با اشاره به اینکه کلمه عاشیق تغییر یافته آقا شیخ است، خاطرنشان کرد: عاشیق ها همیشه جز افراد بزرگ و شیخ بوده اند که حتی مردم برای سوالات شرعی خود نیز به آنان مراجعه می کردند و حتی در گذشته عاشیق ها بیشتر حافظ قرآن بودند.
علیزاده ارکان عاشیقی را طریقت، شریعت و معرفت عنوان کرد و افزود: عاشیق ها باید به مرور زمان به سه رکن اساسی عاشیقی دست یابند تا به حقیقت که همان وجود خداوند متعال است رسیده و آنگاه باید در راه تبلیغ دین خدا قدم بردارند.
وی ادامه داد: عاشیق، حقیقت و اصالت انسان را با استفاده از ابزار موسیقی، ادبیات، شعر و داستان تبیین و تبلیغ می کند و محور و رسالت عاشیق ها از قدیم تاکنون هیچ فرقی نکرده است.
مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی با اشاره به اینکه هم اکنون 100 عاشیق در استان وجود دارد، تصریح کرد: این تعداد در خوی، سلماس، ارومیه، نقده، میاندوآب و ماکو حضور دارند که از این تعداد حدودا 20 نفر فعالیت مداوم دارند.
استقبال جوانان از موسیقی عاشیقی
وی به استقبال جوانان از موسیقی عاشیقی نیز اشاره کرد و گفت: اکنون حدود 15 نفر از جوانان جذب موسیقی عاشیقی شده و از عاشیق های قدیمی آموزش های لازم را می بینند.
علیزاده در خصوص نحوه آموزش موسیقی عاشیقی خاطرنشان کرد: موسیقی عاشیقی چون یک موسیقی فولکلور بوده که سینه به سینه منتقل شده است، نحوه آموزش آن متفاوت بوده و کتابی نیست و کسی که می خواهد عاشیق شود یکی از عاشیق های قدیمی را انتخاب نموده و در کنار او حضور پیدا می کند و به مرور زمان این موسیقی اصیل را از او می آموزد.
مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی در رابطه با تاریخچه موسیقی عاشیقی افزود: تاریخچه عاشیق ها به زمان های خیلی دور برمی گردد و در موسیقی ترکی نیز از قدیم تاکنون موسیقی عاشیقی بوده که زمانی به آن اوزان و زمانی دیگر نیز بخشی می گفتند و در واقع از آن زمان که ترک ها در دنیا حضور داشته اند موسیقی عاشیقی نیز پدید آمده است.

رسالت اصلی عاشیق ها، تبلیغ و ترویج دین است
غفلت مسئولین استان از موسیقی عاشیقی، تنها هنر ثبت ملی ارومیه
وی با تاکید بر اینکه حوزه هنری استان تنها جایی است که به عاشیق ها بهاء داده و از برنامه های آنان حمایت می کند، خاطرنشان کرد: خوشبختانه موسیقی عاشیقی تنها هنری است که به نام ارومیه ثبت ملی شده است ولی مسئولین میراث فرهنگی و شهرداری استان در خواب غفلت بوده و هیچ توجهی به موسیقی عاشیقی استان ندارند.
علیزاده ادامه داد: در بسیاری از استان ها موسیقی عاشیقی وجود دارد ولی اصیل ترین عاشیق ها در ارومیه بوده که ثبت ملی این موسیقی برای ارومیه اتفاق بزرگی بود و مسئولان هرسال می توانند یک همایش بین المللی در راستای معرفی این سبک و مکتب برگزار کنند که موجب توسعه گردشگری و خیر و برکت برای شهر نیز می گردد.
مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی با اشاره به اینکه حوزه هنری استان هر هفته به صورت رایگان برنامه موسیقی عاشیق ها را برای عموم برگزار می کند، تصریح کرد: حوزه هنری دیگر به تنهایی نمی تواند به حفظ موسیقی فولکلو و اصیل عاشیقی ارومیه بپردازد و حمایت های شهرداری و میراث فرهنگی در این زمینه بسیار مورد نیاز است.
ارومیه؛ مرکز داستان‌های فولکلور ترکی
وی درخصوص داستان های عاشیق ها نیز گفت: مرکز داستان های فولکلور ترکی ارومیه بوده و حدود 30 داستان در ارومیه گردآوری شده است و در شهرهای دیگر مانند تبریز و زنجان فقط یک یا دو داستان باقی مانده است امید است بتوانیم این داستانها را در قالب یک کتاب ارائه دهیم.
علیزاده افزود: اسم داستانهای عاشیقی ارومیه را داستانهای جاده ابریشم انتخاب کرده ایم چرا که ارومیه دروازه اروپا بوده و از قدیم الایام بسیاری از کاروان ها از ارومیه گذشته و داستان های کشورهای دیگر را در ارومیه تعریف می کردند و افراد خوش ذوق نیز آنها را به داستان های ماندگار تبدیل کرده اند.
مسئول واحد موسیقی حوزه هنری آذربایجان غربی یادآور شد: متاسفانه امروز داستان های فولکلوری که بحث اتحاد اقوام در آن موج می زند، کشورهای بیگانه آنها را تغییر داده و به نام خودشان فیلم می سازند که البته در این مورد نیز کم کاری از سوی مسئولین خودمان بوده که به فولکلور اصیل استان اهمیت نداده اند.
انتهای پیام

captcha