روایت ایکنا از آداب سادات قزوینی در عید سعید غدیر
کد خبر: 3742680
تاریخ انتشار : ۰۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۹:۴۷

روایت ایکنا از آداب سادات قزوینی در عید سعید غدیر

گروه اجتماعي- یک بانوی سادات قزوینی گفت: آن‌ها که از نسل شجره طیبه سادات هستند با دیگران فرق دارند و این تفاوت به‌گونه‌ای زندگی سادات را سخت می‌کند، همان‌گونه که سادات از دیگران انتظار دارند که احترام آن‌ها را حفظ کنند؛ خودشان هم باید حرمت اجداد خودشان را نگه دارند؛ چون جامعه ما نگاه ویژه‌ای به سادات دارد؛‌ سادات باید اخلاق و رفتارشان متأثر از اجدادشان باشد.‌

اخلاق و رفتار سادات جامعه بايد متأثر از اجدادشان باشد

به گزارش ایکنا از قزوین، همه ساله در هجدهم ذی‌الحجه مصادف با واقعه تاریخی غدیر خم شیفتگان و دوستداران ولایت و امامت با خانواده‌های سادات دیدار می‌کنند و با حضور در منازل سادات این روز فرخنده را به آن‌ها شادباش می‌گویند.
خداوند در این روز به‌وسیله تعیین امام علی (ع) به‌عنوان جانشين پیامبر خاتم، دین اسلام را کامل کرد و ازآنجاکه امیرالمؤمنین سرسلسله تمام سادات است و تمام سادات فرزندان امام علی (ع) به‌حساب می‌آیند، برگزیدن امام علی (ع) را به‌عنوان ولی، به سادات تبریک می‌گویند و این عید را عید ولایت می‌نامند.
شیعیان در این روز با برگزاری جشن‌های متعدد، نسبت به مقام امیرالمؤمنین (ع) ابراز ارادت می‌کنند؛ یکی از رسومات قدیمی عید غدیر دیدار با سادات است، که هرسال پررنگ‌تر و با عشق و علاقه بیشتر ادامه می‌یابد.
این دیدوبازدیدهای عید غدیر گاه حتی به یک باور سنتی تبدیل می‌شود به‌گونه‌ای که برخی اعتقاد دارند که در این روز باید حداقل با هفت نفر از سادات دیدار کنند، حتی برخی نذر می‌کنند که به دیدار هفت سید بروند تا حاجت بگیرند.
برخی از سادات یک پرچم سبز جلوی درب منزلشان آویزان می‌کنند و درب را باز می‌گذارند تا هیچ محدودیتی برای میهمانان عید غدیر نباشد؛ یعنی حتی درب منزلشان به روی مردم کوچه و بازار هم باز است.
عده‌ای از جوانان نیز روز عید غدیر را برای برگزاری آیین پیوند ازدواجشان در نظر می‌گیرند و با تمسک به حضرت علی (ع) به خانه بخت می‌روند.
روزه گرفتن،‌ خواندن نماز غدیر و زیارت غدیر که شرح آن در مفاتیح‌الجنان آمده، شادباش و عیدی دادن، آراستگی، میهمانی گرفتن و اطعام فقرا،‌ برگزاری محافل شعری با موضوع گرامیداشت عید غدیر، از دیگر اموری است که می‌توان در روز عید غدیر انجام داد.

از کودکی می‌دانستم سادات باید فرقی با دیگران داشته باشند

حسنا سادات علوی یکی از سادات در گفت‌وگو با ایکنا با تبریک فرا رسیدن عید بزرگ غدیر خم به آداب‌ورسوم سادات قزوینی در روز عید اشاره و اظهار می‌کند: تغییر حال و هوای خانه و تکاپو در خانواده سادات از عید قربان آغاز می‌شود و همانند عید نوروز خانه‌تکانی صورت می‌گیرد تا غبار از خانه شسته شود و همگی آماده پذیرایی از میهمانان مولی‌الموحدین علی (ع) شویم.
وی اضافه می‌کند: شاید از دو هفته قبل خانواده‌های سادات به دنبال تهیه عیدی برای مهمانان خود می‌روند؛ یک شور شیرین در میان اعضای خانواده سادات جریان پیدا می‌کند؛ برادرم می‌رود بانک تا پول نو و تانخورده بگیرد؛ خواهرم مشغول آماده کردن هدیه متبرک برای میهمانان می‌شود؛ مادرم شیرینی می‌پزد و همه‌چیز در خانه با نام و یاد مولای متقیان برکت می‌گیرد.
این سادات قزوینی خرید میوه و انداختن سفره مانند عید نوروز را از دیگر برنامه‌های سادات در روز عید غدیر برمی‌شمارد و می‌گوید: پدرم روز عید غدیر از صبح زود بیدار باش می‌زند و با جمله هرساله «میهمانان مولا پشت در ماندند» از خواب بیدارمان می‌کند؛‌ هرسال رخت و لباس نو بر تن می‌کنیم و آماده پذیرایی می‌شویم؛ میهمانان هم گویی هرسال از سال قبل بیشتر می‌شوند و به همراه خود برکت می‌آورند.
وی ادامه می‌دهد: همه کارهایمان همراه با شوق‌وذوق توسط اهالی منزل سادات انجام می‌شود تا درنهایت بتوانیم میزبان خوبی برای میهمانان باشیم.
علوی در خصوص حضور میهمانان در منزل سادات بیان می‌کند: به‌طورمعمول اقوام درجه‌یک از شب پیش از عید غدیر به دیدار خانواده ما می‌آیند و در ادامه نیز از صبح تا غروب عید غدیر پذیرایی از میهمانان ادامه پیدا می‌کند.
وی با اشاره به خاطرات دوران دبستان خود می‌گوید: همیشه دوره دبستان از اینکه از طایفه سادات هستم به خودم می‌بالیدم؛‌ شاید در خیالات کودکی‌ام این افتخار کردن ریشه مذهبی نداشت و فقط به خاطر این بود که چند روز مانده به عید غدیر در مراسم جشن یا مراسم صبحگاه اسامی سادات مدرسه را می‌خواندند و به آن‌ها هدیه می‌دادند و من با این موضوع به‌اصطلاح کیف می‌کردم؛‌ اما از همان کودکی اینکه من ساداتم و باید فرقی با دیگران داشته باشم در ذهنم نقش بسته بود.
این سادات در پاسخ به سؤال ما که سادات چه فرقی با دیگران دارند می‌گوید: به عقیده من آن‌ها که از نسل شجره طیبه سادات هستند با دیگران فرق دارند و این تفاوت به‌گونه‌ای زندگی سادات را سخت می‌کند، همان‌گونه که سادات از دیگران انتظار دارند که احترام آن‌ها را حفظ کنند خودشان هم باید حرمت اجداد خودشان را نگه دارند؛ باید اخلاق و رفتارشان متأثر از اجدادشان باشد،‌ باید حواسشان را جمع کنند چون جامعه ما نگاه ویژه‌ای به سادات دارد؛‌ به همین دلیل است که به نظر من سادات واقعی بودن لیاقت می‌خواهد.
وی تأکید می‌کند: خداوند متعال این امتیاز را به سادات داده است که از نسل ائمه اطهار باشند بنابراین سادات واقعی باید با تأسی از فرامین، احادیث و رهنمودهای ارزنده ائمه اطهار و رفتار و اخلاق حسنه الگوی شایسته و مناسبی برای جامعه باشد.
علوی با انتقاد از تجمل‌گرایی برخی خانواده‌ها در عید غدیر گفت: به نظر من میهمانی سادات باید متأثر از رفتار امیر مؤمنان حضرت علی (ع) که این روز متعلق به ایشان است باشد؛‌ باید ساده و به‌دوراز تجملات و تشریفات باشد اما متأسفانه در سال‌های اخیر برخی از سادات درگیر تجملات شده‌اند که این سبک پسندیده نیست و به‌دوراز سبک زندگی صاحب عید غدیر است.

انتهای پيام

captcha