عزت در منظر قرآن
کد خبر: 3746173
تاریخ انتشار : ۲۱ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۱

عزت در منظر قرآن

گروه معارف ــ «عزت» به معنای حالتی است که از شکست انسان پیشگیری می‌کند. علاقمندی به «عزت» امری فطری است که در نهاد همه انسان‌ها وجود دارد و شکوفایی «عزت» به پیدایش عواملی نیاز دارد که بی‌توجهی به آنها سبب پذیرش ذلت و شکست در انسان می‌شود.

 عزت در منظر قرآن

به گزارش ایکنا از آذربایجان‌شرقی، «عزت» به معنای حالتی است که از شکست انسان پیشگیری می‌کند. علاقمندی به «عزت» امری فطری است که در نهاد همه انسان‌ها وجود دارد و شکوفایی «عزت» به پیدایش عواملی نیاز دارد که بی‌توجهی به آنها سبب پذیرش ذلت و شکست در انسان می‌شود. انسانی که طعم شیرین عزت را بچشد، هیچگاه به ننگ ذلت و خواری، تن در نمی‌دهد.
قرآن کلام الهی و جلوه‌ای از قدرت و عزت، علم و حکمت پروردگار است و آیات نورانی آن نشانگر عزت و عظمت خداوند متعال است قرآن برنامه دستیابی یک مسلمان به عزت و شرافت اسلامی است.
بى‌شک عزت و افتخار حسینى در پرتو فرهنگ انسان ساز قرآنى، دست‌یافتنى است و دور ماندن از قرآن، زمینه ساز ذلت و خوارى فرد و جامعه به شمار مى‌رود.
امام حسین(ع) مصداق روشن «نفس مطمئنه» است که خداوند او را عزیز دانسته و به سوى خویش فراخوانده است.
عزت در یک جامعه زمانی به وجود می‌آید که آن جامعه در عرصه‌های مختلف از وابستگی‌های خود کاسته و با اتکا به نیروی لایزال الهی بر روی پای خود بایستد و مسیر پیشرفت را با صبر و بردباری طی کند؛ در چنین جامعه‌ای بین تمامی افراد در زمینه‌های مختلف همدلی و صمیمیت برقرار بوده و تکیه افراد بر روی نیروی داخلی است.
عزّت انسان در این است كه به دیگران وابسته و متّكی نباشد
حجت‌الاسلام محمود شربیانی، امام جمعه عجب‌شیر در گفت‌وگو با ایکنا، اظهار کرد: عزّت و شرف انسان در این است كه به دیگران از امثال خودش، وابسته و متّكی نباشد؛ بلكه به خودش، یعنی به همان قوایی كه خدا به او داده است اتكا كند و آنها را به كار بیندازد و از خدا بخواهد كه به او مدد داده و او را به هدف برساند و همین معنای توكّل قرآنی و اعتماد به نفس و خود كفایی، صحیح و معقول است.
وی افزود: از آن جا که منشاء و اساس تمام عزت‌ها خداوند است و دیگران سرا پا فقر و ذلتند، هرکس بخواهد به عزت برسد و از ذلت رهایی یابد در مسیر الهی قرار گیرد و در یک کلام خداجو و خدایی شود.
حجت‌الاسلام شربیانی با استناد به آیه 6 سوره سباء خاطرنشان کرد: در این آیه می خوانیم: کسانی که به آن‌ها علم داده شده می دانند آنچه از سوی پروردگارت بر تو نازل شده یعنی قرآن و... حق است و به راه خداوند عزیز و شکست ناپذیر و حمید هدایت می کند.
امام جمعه عجب‌شیر شخصیت افراد را در گرو عزت آنها دانست و ادامه داد: شخصیت هرکس در گرو عزت اوست، انسان به عزت و تکریم شخصیت از همه چیز حتی از آب و غذا بیشتر نیازمند است، چرا که رنج گرسنگی و تشنگی برطرف می شود، اما تحقیری که از ناحیه ذلت و خواری و نبود عزت متوجه روح و روان افراد و یا جامعه می شود به این سادگی رفع نمی‌شود.
وی از تهدید شدن عزت جامعه از سوی ستمگران گفت و یادآور شد: عزت و شرافت جامعه و افراد همیشه از سوی ستمگران و زورمداران بی شخصیت و ذلیل تهدید می‌شود، کسانی که در صف مقدم پاسداری از عزت و شرافت قرار دارند، رزمندگان و جهادگران راه خدا هستند، آن ها تلاش می‌کنند با نثار جان خویش از مرز عزت و شرافت پاسداری کنند و خود نیز عزت ابدی پیدا کنند.
امام جمعه عجب‌شیر با اشاره به فرموده امام حسین(ع) افزود: حسین بن علی(ع) می فرمایند: ای خدایی که دارای مقام بلند و رفیعی و عزت مندی هستی، پس دوستان خداوند با عزت او عزیز و عزت مند می باشند و ای خدایی که شاهان ستمگر را به خاک ذلت نشاندی و طوق خواری به گردن آن ها نهادی, که سخت از عظمت و عزت تو هراسانند.
‌شربیانی‌ ضمن بازگو نمودن سرانجام چنگ به دامان قرآن تاکید کرد: هرکس به دامان قرآن چنگ زند، عزت مند شده و به راه عزت مدار هدایت خواهد شد.
عزت ذاتی مخصوص ذات الهی است
حجت‌الاسلام مهدی منصوری، امام جمعه شربیان در ادامه اظهار کرد: عزت ذاتی مخصوص ذات الهی است و عزت عنایی و اعطایی مخصوص رسول خدا و مومنان و مصداق اکمل مومنان، معصومان و امامان راستین و بر حق می باشند.
وی افزود: خداوند متعال، سرچشمه عزت به معنای واقعی است و دیگر آفریده‌ها در ذات خود، فقیر و ذلیل هستند. آنان به خداوند نیازمندند و خداوند عزیز مالک همه آنها است.
وی با استناد به آیه 139 سوره نساء خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: به منافقان بشارت ده که مجازات دردناکی در انتظار آنهاست! همان که کافران را به جای مومنان دوست خود برمی گزینند، آیا می خواهند از آنان عزت و آبرو بجویند با این که همه عزت ها از آن خدا است.
‌منصوری ضمن بازگو نمودن یکی از عوامل عزت زا ادامه داد: یکی از عوامل عزت زا و عزت آفرین، ایمان و گرایش به خداوند و در صف مومنان قرار گرفتن است، بلکه بالاتر از نظر فرهنگ قرآنی نه تنها مومن بودن عزت آفرین است بلکه همراهی و ارتباط و پیوند با مومنان نیز عزت آور است.
امام جمعه شربیان با اشاره به فرموده سیدالشهدا یادآور شد: امام حسین(ع) می فرمایند: مرگ در راه عزت و شرف از زندگی ذلت بار به مراتب بهتر است.
وی افزود: پایبندی به قرآن کریم و یاری جستن از آن عامل عزت و سربلندی است.
‌منصوری از پی آمد داشتن عزت نفس گفت و تاکید کرد: تلاش برای به دست آوردن روزی حلال، داشتن عزت نفس و توکل کردن بر خداوند متعال، عزت و شرافتمندی را برای انسان به ارمغان می‌آورد.

انتهای پیام

captcha