آنچه حافظ برای انسان معاصر دارد/ غزلیات حافظ به سلامت معنوی و اجتماعی کمک می‌کند
کد خبر: 3755049
تاریخ انتشار : ۲۰ مهر ۱۳۹۷ - ۰۰:۴۰
آیت‌الله دژکام:

آنچه حافظ برای انسان معاصر دارد/ غزلیات حافظ به سلامت معنوی و اجتماعی کمک می‌کند

گروه فرهنگی ـ نماینده رهبر معظم انقلاب در فارس با طرح این سئوال که حافظ برای انسان معاصر چه دارد، تأکید کرد که غزلیات حافظ به سلامت معنوی و اجتماعی کمک می‌کند.

به گزارش ایکنا از فارس، آیت‌الله لطف‌الله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس شامگاه پنج‌شنبه، 19 مهرماه در مراسم یادروز حافظ که در جوار آرامگاه خواجه اهل راز برگزار شد، حافظ را عارف از خود رسته دانست و گفت:  گاهی انسان فکر می‌کند که حافظ بسیار عظیم است که دنیایی را به خودش مشغول کرده و سخنش به زبان‌های مختلف ترجمه شده است اما سئوالی که پیش می‌آید این است که حافظ برای انسان معاصر چه دارد و آیا این شخصیت ارزشمند ادبی ایران برای انسان روزگار ما تحفه‌ای دارد که به حل مشکلات امروزی بینجامد.

نتیجه فرد گرایی انسان‌ها فروکاستن انسان بود
وی افزود:‌ در یک نگاه کوتاه و گذرا، متوجه می‌شویم مسیری در این سه چهار قرن اخیر در دنیا پیموده شد که نتیجه‌اش فرو کاستن انسان بود و از آنجایی که باید باشد به محیط ماده و لذات مادی تنزل یافت و این فروکاهش انسان با رنسانس آغاز شده است ولی به این معنا نیست که بعد از رنسانس کسانی که در تمدن رقیب می‌اندیشیدند و کار می‌کردند، همان نقطه آغاز ایستاده باشند.
آیت‌الله دژکام ادامه داد: حرکت به سوی بازشناسی انسان آغاز شده بود و از آن روزی که فیلسوفان لیبرال دموکراسی شروع کردند و انسان را در حد فرد و فرد را در محدوده ماده تعریف کردند تا امروزی که خود اروپایی‌ها دوباره به بازشناسی ساحت‌های جدید انسان پرداخته‌اند، راه درازی آمده‌ایم.

انسان دارای ساحت‌های سلامت اجتماعی و معنوی است
امام جمعه شیراز اضافه کرد: نهایت این مسیر نتیجه همه تأملات و تحقیقات فلسفی و روانشناختی و جامعه شناختی این شد که برای سلامت انسان علاوه بر ساحت جسمانی و روانی دو ساحت دیگر قائل شده است و سازمان بهداشت جهانی رسماً این را آورد که انسان سالم انسانی است که سلامت اجتماعی و معنوی داشته باشد و هیچ‌کدام از این‌ها سخن ما نیست بلکه نتیجه تلاش‌های تمدن رقیب ما در بازشناسی انسان است.

غزلیات حافظ به سلامت اجتماعی و معنوی کمک می‌کند
وی با بیان اینکه امروز مسلماً ما این دو ساحت اجتماعی و معنوی را برای انسان قائل هستیم، گفت: اگر حافظ امروز در جامعه بشری بیشتر معرفی شود، سخن او و غزلیات نغز حافظ به سلامت اجتماعی و معنوی بشر کمک می‌دهد.
آیت‌الله دژکام یادآور شد: در باب سلامت اجتماعی رسماً تعریفی که شده این است که سلامت اجتماعی به معنای توانایی تعامل با انسان‌ها و محیط با هدف ایجاد ارتباط رضایت بخش بین فردی است و ما اگر با هم نتوانیم ارتباط داشته باشیم، لنگ هستیم.

اشاره به ابیاتی از حافظ که به سلامت اجتماعی تأکید دارد
نماینده رهبر معظم انقلاب در استان فارس سه بیت از غزلیات حافظ را در باب سلامت اجتماعی یادآور شد و گفت:‌ همه دیوان حافظ پر از این نکات است اما به عنوان تمثیل بیت «منم که شهره شهرم به عشق ورزیدن، منم که دیده نیالودم به بد دیدن»؛ ما بد دیدیم که همدیگر را تحمل نکردیم و اگر دیده آلوده نکرده بودیم با هم انس می‌گرفتیم.
وی ادامه داد: همچنین در بیت دیگر می‌گوید «وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم، که در طریقت ما کافریست رنجیدن»؛ اگر بخواهیم به قرآن و حدیث برگردیم حافظ چقدر مطالب قرآنی و حدیث را یک جا جمع کرده و فریاد می‌زند.

انتقاد از عیب‌جویی دیگران
آیت‌الله دژکام با اشاره به بیت سوم گفت: «به پیر میکده گفتم که چیست راه نجات، بخواست جام می و گفت عیب‌پوشیدن»؛ امروز راه نجات بشریت چیست؟ چیزی که جامعه ما از نبودنش دارد رنج می‌برد این است که یک نکته کوچکی از یک نفر می‌گیریم و به هر دلیلی که مقبول و غیرمقبول نیست طرف را طوری تخریب می‌کنیم که دیگر انگار جای زندگی کردن برای او نیست.

حافظ راه نجات را در عیب‌پوشیدن می‌داند
وی با یادآوری اینکه حافظ راه نجات را در عیب‌پوشیدن می‌داند، گفت:‌ اگر این‌ها را مراعات کنیم، در اجتماع با هم انس خواهیم گرفت و ارتباط اجتماعی ما قوی خواهد شد و می‌توانیم جامعه بشری را گرد هم جمع کنیم.
امام جمعه شیراز همچنین ابیاتی از غزلیات حافظ درباره سلامت معنوی را یادآور شد و  افزود: «مراد دل ز تماشای باغ عالم چیست، به دست مردم چشم از رخ تو گل چیدن»، همچنین «به رحمت سر زلف تو واثقم ورنه، کشش چو نبود از آن سو چه سود کوشیدن»، ابیاتی هستند که به سلامت معنوی اشاره دارند.

امید از یاد خدا و توکل به او زنده می‌شود
آیت‌الله دژکام اظهار کرد: اینکه می‌گوییم جامعه نیاز به امید دارد، سئوالی مطرح می‌شود که امید از کجا زنده می‌شود و پاسخ این است که امید از یاد خدا و توکل بر او زنده می‌شود و در باب معنویت اگر از این مرحله بگذریم گاهی یک معنویت کاذب داریم.
وی با بیان اینکه از خود انتقاد کردن هم عیبی ندارد، گفت: این مرد بزرگ میدان را باز کرده است برای اینکه ما خودمان از خودمان انتقاد کنیم آنجا که گفت «عنان به میکده خواهیم تافت زین مجلس که وعظ بی عملان واجب است نشنیدن» این در حالی است که امروز همه ما برای دیگران چوب به دست هستیم.  
آیت‌الله دژکام بیان کرد: ما از اینکه مرید حافظ هستیم و می‌دانیم جان سخن را گفته است نباید تردید کنیم و اگر جامه زهد و سالوس به تن کسی بود باید بگذارد و برود.
نماینده رهبر معظم انقلاب در استان فارس در پایان ابراز امیدواری کرد که بتوانیم همه با صفا و صمیمیت و خلوص و ارزش نهادن به حقیقت و اخلاق دور هم جمع بوده و همیشه حلقه گل باشیم و از همه جهان حول این محور نورانیت و معنویت حافظ جمع شویم.
انتهای پیام

captcha