ارز‌ دیجیتال اسلامی؛ نیازمند اتخاذ سیاست‎های کلان کشور/ نمی‎توان مردم را از این فناوری منع کرد
کد خبر: 3779757
تاریخ انتشار : ۲۰ دی ۱۳۹۷ - ۱۱:۰۳
یک کارشناس فناوری اطلاعات بیان کرد:

ارز‌ دیجیتال اسلامی؛ نیازمند اتخاذ سیاست‎های کلان کشور/ نمی‎توان مردم را از این فناوری منع کرد

گروه فناوری اطلاعات ــ یک مدرس دانشگاه با تأکید بر اینکه برای استفاده ار ارز‌های دیجیتال در کشور باید سیاست‎های کلان کشور اتخاذ شود و بعد از آن تصمیم بگیریم که آیا از ارزی که اسم اسلامی دارد می‎توانیم استفاده کنیم یا خیر، گفت: تا زمانی که سیاست‌گذاری درستی از سوی حاکمیت انجام نشود، نمی‌توانیم مردم را در استفاده از این ابزار و فناوری منع کنیم.

ارز‌ دیجیتال اسلامی؛ نیازمند اتخاذ سیاست‎های کلان کشور/ نمی‎توان مردم را از این فناوری منع کرد

به گزارش ایکنا؛ موضوع استفاده از ارز‌های دیجیتال چندسالی است که به صورت جدی در بخش‌های مختلف جهان مطرح شده و بعد از مدتی آوازه آن به ایران هم رسید؛ عملکرد ارز‌های مجازی و استفاده از آن‌ها در ایران، مخصوصا با مطرح شدن اولین ارز دیجیتال اسلامی که توانست مشکل فقهی خود را هم حل کند سوالات بسیاری را در خصوص استفاده کردن و یا عدم بهره‎برداری از آن‌ها در کشور مطرح کرد. بر همین اساس طی دو گفتگو با کاوه منگلی، مدرس دانشگاه و کارشناس فناوری اطلاعات و فضای مجازی جزئیات و چرایی استفاده یا عدم استفاده کشور از این ارز‌ها را مطرح کردیم.

 
وی در بخش اول این گفت‎وگو با اعتقاد به اینکه حل مسئله فقهی تنها چالش استفاده از ارز‌های رمزپایه در کشور نیست، بر موضوعاتی مانند تضعیف بانک مرکزی، عدم هماهنگی با سیاست‎های مالی و قوانین کشور، ریسک بالا، عدم امنیت و موضوع نرخ تبدیل و نقدشوندگی تاکید کرد و آن‌ها را چالش‌های استفاده از این ارز‌ها عنوان کرد که می‎تواند با ورود به کشور اقتصاد داخلی را با مشکل‎ مواجه کند، در ادامه بخش دوم این گفتگو را می‎خوانید:
 
مولف کتاب تجارت الکترونیک از طریق بهینه‌سازی موتورهای جستجو با اشاره به استفاده از ارز‌های رمزپایه و دیجیتال اسلامی در کشور و آینده این فناوری، گفت: ما زمانی که راجع به ارز‌های رمز پایه به‌عنوان یک فناوری قدرتمند صحبت می‌کنیم، این قدرت بیشتر برای صاحب آن فناوری است. در شهریورماه گذشته قرار بود که بانک مرکزی قوانین و سیاست‎های ارز‌های رمزپایه را اعلام کند، که جزئیاتی را اعلام نشد، اما به صراحت اعلام کرد که استفاده از بلاک‌چین در کشور کاملا مورد نیاز است، اما سیاست‌گذاری دقیق‎تری می‌خواهد.
 
هیچ کشوری با اقتصاد خودش شوخی نمی‌کند
این مدرس دانشگاه اظهار کرد: بحث اسلامی بودن هرچند برای ما بسیار مهم است، اما علاوه بر چالش فعلی ما با چند اهرم دیگر هم از جمله تضعیف بانک مرکزی، سیاست‎گذاری اقتصادی قوانین مالی، ریسک‎پذیری بالا و امثال آن مواجه هستیم که باید به این موارد هم پاسخ داد تا بتوانیم از این ارز‌های رمزپایه در کشور استفاده کنیم.
 
منگلی در پاسخ به اقدامات انجام شده کشور برای ایجاد ارز‌های دیجیتال ملی بر پایه بلاک‌چین و بایسته‎های آن اظهار کرد: بلاک‎چین یک فناوری و قابلیت بسیار پیشرفته است که در کنار سایر فناوری‌های جدید مانند اینترنت اشیا و بحث تحلیل داده‌ها، از جمله فناوری‌‎ها و تکنولوژی‌های آینده ساز دنیا است که طبیعتا تعداد زیادی از شرکت‌های دانش محور ایرانی نیز به دنبال نهادینه سازی این فعالیتها در داخل کشور هستند.
 
این مدرس دانشگاه ادامه داد: اما زمانی که می‌خواهیم قابلیتی را برای ارز رمزپایه در کشور ارائه کنیم، ابتدا باید چهارچوبی را برای آن تعریف و مسائل حقوقی و قانونی آن را مشخص کنیم؛ لذا دولت باید در قدم اول چهارچوب‌های قانونی آن را مشخص کند که آیا مردم می‌توانند از این تکنولوژی و فناوری استفاده کنند؟ و یا اگر قرار باشد ما یک ارز رمزپایه بر مبنای بلاک‎‌چین داشته باشیم ساختارش به چه صورت باید باشد و آیا پشتوانه فیزیکی خواهد داشت؟ آیا مانند ریپل تنها برای انتقال مالی است یا مانند بیت‌کوین قابلیت ماین کردن هم دارد و بسیاری سوالات دیگر.
 
سیستم و سیاست ما در استفاده از این ارز‌ها چیست؟
وی تصریح کرد: ضروری است که ابتدا مشخص کنیم که سیاست ما در استفاده از این ارز‌ها چیست؟ و آیا می‌خواهیم سیستم‎های پردازش سنگین را در کشور راه‎اندازی کنیم؛ اگر اینگونه است سیاست‌های حقوقی، مالی و حتی قضایی آنچگونه باید تعریف شود؟ و باید توجه کرد که تمامی این سرفصل ها تبعات خاص خود را دارد. به‌طور مثال  یارانه‌ ای که‎ دولت امروز برای انرژی برق می‌دهد در این حالت به سمت سخت افزارهای ماینینگ خواهد رفت و قطعا مشکلاتی را به همراه خواهد داشت زیرا به محض قانونی شدن ماینینگ و پردازش‌های ارزهای رمزپایه تیم‌های استخراجی‌ هستند که مایلند از انرژی ارزان قیمت ما برای به‌دست آوردن این ارز‌ها استفاده کنند؛ و در این حالت باید مشخص کرد برنامه کشور برای حل موضوع انرژی برق در این خصوص چیست؟ آیا باید اجازه دهیم که هر ماینری به راحتی بیاید و از انرژی ارزان ما استفاده کنند و در نهایت سودش به جیب فرد دیگری در خارج از کشور برود و مسائلی از این دست….
 
وی افزود: یکی از مسائلی که در مورد ارز رمزپایه اسلامی مطرح است کنترل بازار است. آیا ما باید اقتصادمان را در اختیار ارزی قرار دهیم که هیچ کنترلی نسبت به آن نداریم. وقتی که چند صندوق مالی با اقدامی اشتباه، چند ده هزار نفر را درگیر معضل و خانواده‌های بسیاری را دچار مشکل کردند؛ باید پیش بینی کرد که اگر این ارز وارد کشور شود، به جای چند ده هزار نفر، چند میلیون نفر را درگیر خواهد کرد و در صورت بی‌توجهی و سوء نیت مدیران آن می‌تواند ریشه‎های اقتصادی کشور را دچار اختلال کند؛ لذا ابتدا باید سیاست‎های کلان کشور در گام اول برای این موضوع اتخاذ شود و بعد از آن تصمیم بگیریم که آیا از ارزی که اسم اسلامی را دارد می‎توانیم استفاده کنیم یا خیر.
 
نمی‌توانیم جوانان را از این فناوری منع کنیم
منگلی در خصوص شرایط فعلی و مشغول شدن برخی از افراد جامعه و جوانان به این فناوری هم گفت: نمی‌توانیم جوانان را از این فناوری منع کنیم چرا که مزایای خاص خودش را دارد. این ابزار به خودی خود بد نیستند، اما نحوه استفاده از آن‌ها مهم است. امروز با توجه به فشار‌های اقتصادی و تحریم‌ها، نمی‌توانیم برخی از کالا‌ها را در بعضی از کشور‌ها خریداری کنیم، اما با ارز‌های رمزپایه و دیجیتال به راحتی این کار را انجام می‎دهیم. این ساختاری است که خواه ناخواه وارد کشورمان شده است و تاثیر خودش را خواهد گذاشت؛ لذا صرفاً نباید به جنبه‎های منفی آن نگاه کنیم، چرا که علاوه بر معایب، مزایای خاص خودش را هم دارد و بهتر است ما با سیاست‌گذاری درست از طرف نهاد حاکمیت این موارد را هدایت و در سطح داخلی و ملی از این مزایا استفاده کنیم.
 
این کارشنای فضای مجازی و فناوری اطلاعات با بیان اینکه تا زمانی که سیاست‌گذاری درست از سوی حاکمیت انجام نشود نمی‌توانیم مردم را در خصوص استفاده از این ابزار و فناوری منع کنیم اظهار کرد: امروز بسیاری از تجار ما از این ارز‌های رمزپایه و دیجیتال استفاده می‎کنند و خرید و فروش‎های خودشان را با آن انجام می‎دهند، چرا که نیازی به احراز هویت ندارند. هرچند ما در کشور می‎توانیم سیاست‎ها و ساختار خودمان را برای ارزهای‎هایی مانند «ریپل» که تنها بحث تبادل تراکنش‌ها را دارند قانونی کنیم، اما در خصوص ارز‌هایی که ماینینگ و ماینر دارند فعلا نمی‌توانیم آن‌ها را قانونی کنیم و این سیاست‌گذاری درستی است.
 
نتوانستیم سیاستگذاری علمی درستی در این حوزه داشته باشیم
وی با اشاره به شیوه‌های کلاهبرداری برخی افراد از این عدم آگاهی و نبود سیاست‎گذاری در کشور هم گفت: در شرایط فعلی سیاست‎گذاری قانونی روی این مسائل نداریم و نتوانستیم سیاستگذاری علمی درستی هم در این حوزه داشته باشیم؛ برخی از کسانی که در این حوزه فعالیت دارند، بعضاً از عدم آگاهی مردم سوء استفاده می‌کنند و با شیوه‌های مختلف آن‌ها را برای ورود و فعالیت در این فضا ترغیب می‌کنند؛ در صورتی که باید بدانیم ناآگاهی بسیاری از مردم باعث شده که به راحتی سرشان کلاه برود. آن‌ها فکر می‎کنند که تنها با یک کامپیوتر می‌توانند این ارز‌ها را دریافت کنند، اما باید بدانیم که اگر اینطور بود همه مردم دنیا کار‌های خود را رها می‌کردند و با یک کامپیوتر از این فناوری پول در می‌آوردند.
 
منگلی با بیان اینکه امروز در مورد ارز‌هایی صحبت می‌کنیم که صد‌ها هزار دستگاه با توان‌های پردازشی بسیار بالا و در حد ترابایت روی این موضوع کار می‌کنند، گفت: شما فکر می‌کنید در این شرایط می‌توان تنها با یک کامپیوتر خانگی پول درآورید. در واقع کسانی که از این بازار استفاده می‎کنند باید آگاهی و شناخت لازم را نسبت به آن داشته باشند و جلوی این موضوع هم باید با سیاست‌گذاری کشور گرفت و آگاهی لازم را هم به مردم داد تا خدایی نکرده بر سر آن‌ها کلاه نرود.
 
انتهای پیام
captcha