شرایط استجابت دعا/ در حق دیگران دعا کنیم
کد خبر: 3801748
تاریخ انتشار : ۲۴ فروردين ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۱

شرایط استجابت دعا/ در حق دیگران دعا کنیم

گروه معارف ــ نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری گفت: استجابت دعا شرایطی داشته و موانعی نیز برای مستجاب شدن دعا وجود دارد که عدم حضور قلب و کسب روزی از راه حرام از موانع استجابت دعا به‌شمار می‌روند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین حبیب‌الله زمانی، نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری، در گفت‌وگو با ایکنا اظهار کرد: دعا در تبیین لغوی به معنی خواندن است و در اصطلاح فرهنگ علوم اسلامی، خواندن دعا به معنی خواستن از خدا همراه با اصرار، عجز، التماس و با صدق و خلوص نیت است که به‌ویژه در لحظات نیاز انسان، نشانگر عشق الهی و پرستش پروردگار است.
وی با اشاره به جایگاه دعا در قرآن کریم، تصریح کرد: آیات فراوانی به اهمیت دعا و ذکر خدا اشاره دارند که هر کدام به بیان گوشه‌ای از فضیلت‌های این عمل نیکو می‌پردازند، چنان‌که در آیه ۶۰ سوره مبارکه غافر خداوند می‌فرماید: «وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ، بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را و هر کسی از عبادت من سرباز زند به‌زودی در دوزخ وارد می‌شود».
این کارشناس مسائل مذهبی در استان ادامه داد: با توجه به اشاره صریح این آیه، هیچ دعایی از استجابت محروم نمی‌ماند و در حدیثی از امام صادق(ع) داریم که فرمودند چهار چیز در دنیا از سوی خدا بی‌پاسخ نمی‌ماند استغفار، شکرگزاری، صبر و دعا، پس دعای کسی که دعا می‌کند، قطعاً مستجاب می‌شود.

موانع استجابت دعا
وی با اشاره به موانع استجابت دعا، یادآوری کرد: استجابت دعا شرایطی داشته و موانعی نیز برای مستجاب شدن دعا وجود دارد که احادیث و روایات فراوانی در این خصوص وجود دارد از جمله تأکید شده که دعای روزه‌دار و یا دعا در مسجد و به هنگام نزول باران، به استجابت نزدیک‌تر است.
حجت‌الاسلام زمانی با بیان حدیث قدسی «منْكَ اَلدُّعَاءُ وَ مِنِّي اَلْإِجَابَةُ، از تو دعا و از من اجابت»، یادآوری کرد: الفاظ و واژگان نقشی در اجابت یا عدم اجابت دعا ندارد بلکه خداوند ناظر صداقت و راستی دعاکننده است همچنان که مولانا در داستان معروف موسی و شبان سروده است: «ما زبان را ننگريم و قال را، ما درون را بنگريم و حال را، ناظر قلبيم اگر خاشع بود، گرچه گفت لفظ ناخاضع رود».
وی اضافه کرد: یکی دیگر از موانع عدم حضور قلب و کسب روزی از راه حرام است و دیگر اینکه برای نزدیک کردن دعا به استجابت، باید همواره شاکر نعمت‌های الهی باشیم؛ چرا که شکر الهی ضامن و پشتوانه خشنودی خداوند است.

یاد خدا انسان را از اضطراب و تشویش می‌رهاند
نماینده ولی فقیه در سازمان جهاد کشاورزی استان با اشاره به رسیدن جامعه مدرن امروزی به سمت مادیات و رفاه‌طلبی، گفت: در شرایطی که شکوفایی علم و صنعت و رایانه و ارتباطات ممکن است سبب دور شدن قلب‌ها از یاد خدا شود، ذکر و دعا می‌تواند آرامش‌بخش باشد و انسان را از اضطراب و تشویش کنونی برهاند.
وی افزود: یاد خداوند و خواندن او که در قالب دعا و نیایش جلوه‌گر شده و سبب آسان شدن بلایا و سختی‌ها و مصیبت‌ها و دست یافتن انسان به آرامش و توکل به قدرت لایزال احدی می‌شود و رهایی او از بلایا می‌شود، همچنان که حضرت یونس(ع) را به لطف دعاهای صادقانه‌اش در ظلمات، از شکم ماهی نجات داد.
حجت‌الاسلام زمانی با نقل حدیثی از امام علی(ع)، گفت: امیرالمؤمنین در خصوص فضیلت دعا فرمود «الدُّعَاءُ تُرْسُ الْمُؤْمِنِ وَ مَتَى تُكْثِرْ قَرْعَ الْبَابِ يُفْتَحْ لَك، دعا سپر مؤمن است و هرگاه دری را بسیار بکوبی به روی تو باز می‌شود»، بنابراین دعا می‌تواند تقدیرات حتمی الهی را نیز تغییر دهد.
وی درخصوص آداب دعا کردن، بیان کرد: از توصیه‌های مکرر قرآن و آموزه‌های دینی در خصوص دعا این است که در دعا بلند همت باشیم و برای همه خیر بخواهیم، همچنان که در دعای ماه رجب «أعطنی جمیع خیرالدنیا و جمیع خیر الآخره» تمام خیر دنیا و آخرت را از خداوند مسئلت می‌کنیم.
زمانی در پایان گفت: دعا در حق دیگران نیز بسیار توصیه شده و در حدیثی از حضرت فاطمه(س) داریم که فرمود: «الجار ثم الدار، اول همسایه سپس خانه» بنابراین توصیه شده که دیگران در دعای ما مقدم هستند و نخست باید برای دیگران دعا کرد.
انتهای پیام

captcha