نجات از گرداب یمن؛ عمده‌ترین هدف عربستان برای به حداقل رساندن اختلافات با ایران
کد خبر: 3803674
تاریخ انتشار : ۲۵ فروردين ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۰
صدرالحسینی در تشریح واسطه شدن عراق میان ایران و عربستان:

نجات از گرداب یمن؛ عمده‌ترین هدف عربستان برای به حداقل رساندن اختلافات با ایران

گروه سیاسی ــ کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به خبر تأییدنشده مبنی بر علاقه عراق برای واسطه شدن میان ایران و عربستان گفت: عربستان اکنون در یک بن‌بست منطقه‌ای و بین‌المللی گرفتار شده که نشانه‌های آن فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس، گرفتار شدن در گرداب یمن و شکست تشکیل ناتوی عربی است. لذا قصد دارد با به حداقل رساندن اختلافاتش با جمهوری اسلامی ایران، خود را از این بن‌بست‌ها نجات دهد.

سیدرضا صدرالحسینی، کارشناس مسائل غرب آسیا، در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا، درباره اخبار مطرح شده درباره تمایل عراق برای واسطه شدن میان ایران و عربستان پس از سفر اخیر عادل عبدالمهدی، نخست‌‌وزیر عراق، به تهران گفت: در خبرهای تأیید نشده آمده بود که در سفر دو هفته پیش آقای عادل عبدالمهدی به ایران یکی از موارد مطرح شده فی‌مابین وی و رئیس‌جمهور کشورمان، واسطه شدن عراق بین ایران و عربستان و برقراری گفت‌وگو بین دو کشور بود. این مسئله تازه‌ای نبود و عراق از ماه‌های گذشته به دنبال این بود که اختلافات موجود در جهان اسلام را به ویژه میان ایران و عربستان کاهش دهد. البته این خبر تأیید نشده اما در تحلیل این خبر می‌توان به بعضی موضوعات مهم اشاره کرد.

کاهش شدید توان مالی و اقتصادی عربستان

وی ادامه داد: اولین مسئله که احتمال این درخواست را از سوی عراق افزایش می‌دهد به بن‌بست رسیدن عربستان در سرکوب جنبش استقلال‌طلبانه یمن است. نباید فراموش کرد که در طول چهار سال و چند ماه گذشته که عربستان ائتلافی را برای شکست جنبش استقلال‌طلبانه یمن در عرض یک هفته تدارک دیده بود، نه تنها موفق نشد، بلکه بخش قابل توجهی از توان اقتصادی و مالی خود را از دست داد که این امر خود را در کسری بودجه شدید سال 2018 نشان داد و عربستان مجبور شد بخش عمده‌ای از سهام «آرامکو» را بفروشد.

صدرالحسینی اظهار کرد: در واقع امروز عربستان با مشکلات عدیده‌ای در داخل و پیرامون خود مواجه است تا حدی که مجبور شده بخش قابل توجهی از بودجه مدارس وهابی در کشورهای مختلف را به حداقل برساند یا خود آن مدارس را تعطیل کند. شرایط فعلی عربستان بسیار شکننده است. اگر عربستان در جنگ نابرابر و ظالمانه یمن شرکت نمی‌کرد، با مرگ جمال خاشقجی این چنین گریبانش گرفته نمی‌شد. لذا امروز عربستان در دو حوزه سیاسی و اقتصادی بسیار تحت فشار است و قصد دارد اختلافات و تنش‌های خود را با کشورهای مؤثر در جهان اسلام از جمله جمهوری اسلامی ایران به حداقل برساند تا خود را از این مهلکه نجات دهد.

مصالح جهان اسلام و مسئله حج، دو عامل مدنظر ایران برای روابط حداقلی با عربستان

این کارشناس مسائل غرب آسیا درباره نگاه جمهوری اسلامی ایران به کاهش تنش‌ها با عربستان با وجود سطح تنش و خصومت‌ورزی عربستان در دوره بن سلمان با ایران گفت: عربستان در دوره بن سلمان رویکرد دیکتاتورتر و مستبدانه‌تری را در پیش گرفته و به ویژه سطح دشمنی و کینه‌ورزی با ایران را نیز به بالاترین سطح ممکن رساند. لذا جمهوری اسلامی ایران علاقه چندانی ندارد با کشوری مانند عربستان سعودی که به صورت قبیله‌ای اداره می‌شود و هیچ نشانه‌ای از دموکراسی و مردم‌سالاری در آن وجود ندارد ارتباط زیادی داشته باشد.

وی یادآور شد: مصالح جهان اسلام بالاخص موضوع مهم برگزاری حج یکی از مسائلی است که می‌تواند به برقراری روابط حداقلی سیاسی و دیپلماتیک میان ایران و عربستان بینجامد تا از میزان تنش‌ها کاسته شود و منافع و مصالح امت اسلامی حفظ و تقویت شود.

گرفتاری عربستان در بن‌بست منطقه‌ای و بین‌المللی

صدرالحسینی با بیان اینکه عربستان اکنون در بن‌بست منطقه‌ای و بین‌المللی گرفتار شده، گفت: یکی از این مشکلات فروپاشی شورای همکاری خلیج فارس و سایر مجامعی بوده که در گذشته نه چندان دور عربستان را به عنوان بزرگ‌تر خود می‌شناختند. بسیاری از کشورهای ائتلاف ضد یمن از این ائتلاف خارج شده‌اند و قطر و عمان با زیاده‌طلبی‌های عربستان همراهی ندارند و از سوی دیگر اخیراً مصر نیز خروج خود را از ناتوی عربی اعلام کرده است.

این کارشناس مسائل غرب اسیا بیان کرد: البته ناتوی عربی اساساً تشکیل نشد، اما مصری‌ها قبل از اعلام تشکیل این مجمع از آن خارج شدند. بنابراین عربستان تمایل دارد که اختلافاتش را با کشورهای پیرامونی از جمله ایران به حداقل برساند تا شاید بتواند از گرداب‌هایی مانند گرداب یمن، که در آن گرفتار شده، خارج شود.

انتهای پیام

captcha