مسجد در منظر قرآن
کد خبر: 3632679
تاریخ انتشار : ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۴۳

مسجد در منظر قرآن

گروه معارف: قرآن کریم و مسجد از آغاز شکل‌گیری اسلام تا به امروز دو رکن جدایی‌ناپذیر و مکمل یکدیگر بوده‌اند و همواره به‌عنوان دو عامل مهم و مؤلفه بسیار تأثیرگذار در بسط و ترویج فرهنگ و معارف ناب اسلامی نقش بسیار مؤثر و عمیقی را ایفاء کرده‌اند.

به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از آذربایجانشرقی، قرآن کریم و مسجد از آغاز شکل‌گیری اسلام تا به امروز دو رکن جدایی ناپذیر و مکمل یکدیگر بودهاند و همواره به عنوان دو عامل مهم و مؤلفه بسیار تأثیرگذار در بسط و ترویج فرهنگ و معارف ناب اسلامی نقش بسیار مؤثر و عمیقی را ایفاء کردهاند و در سایه این تعامل مثبت و خدمات متقابل آن دو به یکدیگر بوده است که شاهد گسترش و نهادینه سازی ارزشهای اسلامی و الهی در جوامع اسلامی هستیم.

به همین خاطر افزایش بازده برنامههای معنوی در گرو تقویت ارتباط مسجد و قرآن بوده و نیز مسجد مکانی مهم برای ترویج فرهنگ قرآنی و قرآن موجب بسط و گسترش فعالیتهای مساجد میباشد. این ارتباط لازم و ملزوم یکدیگر و غیر قابل حذف و انکار هستند.
از مسجدها به عنوان بازار آخرت یاد شده است

حجت‌الاسلام مسعود مهدوی، امام جمعه ورزقان در گفت‌‌و‌گو با ایکنا، اظهار کرد: از مسجدها به عنوان بازار آخرت یاد شده یعنی همان گونه که بازار محل خرید و فروش و مبادله کالا و متاع­های دنیوی می‌دانند، مسجد نیز محل کسب امور معنوی و اسبابی است که در سرای آخرت دارای کاربرد و تأثیر است.

وی افزود: بدون شک يکي از عوامل تاثيرگذار در پيشبرد فرهنگ و تمدن اسلامی در زمينه‌های مختلف آموزشی، تربيتی و فرهنگی مساجد هستند که جامعه اسلامی بدون آن نمی‌تواند نقش‌های فرهنگی، تربيتی و اجتماعی را ايفا نمايد، بنابراین پيامبر اسلام(ص) در بدو ورود به هر شهری ابتدا اقدام به ساخت مسجد می‌نمود.  

وی با استناد به آیه 18سوره جن خاطرنشان کرد: در این آیه می خوانیم: و مساجد مخصوص پرستش ذات یکتای خداست پس نباید با خدا احدی غیر او را پرستش کنید.

حجت‌الاسلام مهدوی ادامه داد: مسجد مورد نظر اسلام هیچ گاه کهنه نمی‌شود. مسجد مانند بقیه مسایل اسلام باید تازگی خود را حفظ کند. اگر اینگونه نباشد و مسجد غبار گرفته باشد این غبار به سبب رفتار مسلمانان است.

امام جمعه ورزقان یادآور شد: با غفلتی که از اصل مسجد شده است تعریف مسجد گم شده و در واقع برخی مساجد تبدیل شده به محل استراحتگاه و پاتوقی عده‌ای ا ز مردم. نه تنها مسجد از تعریف اصلی خود جا مانده است بلکه کل اهدافی که می‌توان از مسجد بدانها رسید فراموش شده است و دیگر استفاده بهینه از مساجد نمی شود.

وی با اشاره به فرموده امام جعفرصادق(ع) افزود: امام جعفرصادق(ع) می‌فرمایند: مساجد خانه­‌هاى خداى متعـال در زمين هستند و كسى كه با طهارت به سوى مساجد برود خداى متعال او را از گناهانش پاك مى‌كند و از زوارش نوشته مى‌شود، پس زياد در مساجد نماز و دعا بخوانيد و در مسجدهاى مختلف نماز بخوانيد، چون كه در روز قيامت هر مكانى شهادت براى نمازگزارش مى ­دهد.

زیباترین هدف از رفتن به مسجد چیزى نیست جز برپایى نماز جماعت

حجت‌الاسلام محمد منیب‌راد، امام جمعه شهرک‌سهند در گفت‌و گو با ایکنا، اظهار کرد: بی‌هیچ شک اولین هدف اصلى و زیباترین هدف از رفتن به مسجد چیزى نیست جز برپایى نماز جماعت و بقیه اهداف و فواید مربوط به آن بدنبال همین هدف بوجود آمدند و شکل گرفتند.
وی افزود: فائده و بهره‌­ای که از رفت و آمد و انس با مسجد نصیب انسان مسلمان می­‌شود تنها ثواب بردن و در سرای دیگر مشمول لطف الهی واقع شدن نیست بلکه در همین جهان نیز فوائد و آثار اصلاح تربیتی علت اجتماعی و سیاسی فراوانی در سایه رفت و آمد به مسجد برای انسان مؤمن حاصل خواهد شد.
وی با استناد به آیه 40 سوره حج خاطرنشان کرد: در این آیه می‌خوانیم: آن مؤمنانی که به ناحق از خانه‌هاشان آواره شده و جرمی نداشتند جز آنکه می‌گفتند: پروردگار ما خدای یکتاست. و اگر خدا رخصت جنگ ندهد و دفع شر بعضی از مردم را به بعض دیگر نکند همانا صومعه‌ها و دیرها و کنشت‌ها و مساجدی که در آن نماز و ذکر خدا بسیار می‌شود همه خراب و ویران شود. و هر که خدا را یاری کند البته خدا او را یاری خواهد کرد، که خدا را منتهای اقتدار و توانایی است.

حجت‌الاسلام منیب‌راد ادامه داد: مسجد به عنوان پایگاه عبادت و یا خداوند متعال و پایگاه جهاد فکری و تعلیم و تعلم معارف اسلامی می‌باشد در آن پایگاه وحدت مسلمین و نمایش روح وحدت و یکپارچگی به دشمنان پیدا و پنهان جامعه اسلامی می­‌باشد.
امام جمعه شهرک‌ سهند یادآور شد: اگر مساجد از نظر معنوي كم رونق باشند و حضور مردم و نمازگزاران كم رنگ باشد و برنامه‌هاي آن جذاب و جوانگرا نباشد اين مسجد با طراز اسلامي فاصله دارد و مورد قبول اسلام نيست.
وی با اشاره به فرموه پیامبراکرم(ص)افزود: حضرت محمد(ص) می فرمایند: هرکسی که مسجدها خانه‌اش باشد، خداوند آسایش و آرامش و عبور از صراط را برای او ضمانت می‌کند.
حجت‌الاسلام منیب‌راد، سکونت در جوار عرش الهی را پاداش مسجد دانست و تاکید کرد:  سکونت در جوار عرش الهی پاداش مسجد است. در فردای قیامت و کسب مغفرت گناهان از خداوند متعال یکی دیگر از فوائد و آثار رفت و آمد به مسجد است و فرشتگان از اهل مسجد دیدار می­‌کنند و تسبیح زمین برای انسانهای مسجدی یکی دیگر از آثار و برکات رفت و آمد به مسجد است.

captcha