برگزاری آئین سنتی طشت‌گذاری در مسجد جامع اردبیل
کد خبر: 3643784
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۰:۵۵

برگزاری آئین سنتی طشت‌گذاری در مسجد جامع اردبیل

گروه اجتماعی: مراسم سنتی طشت‌گذاری یا «طشت گردانی» از جمله مراسمی است که منسوب به شهر اردبیل؛ به طور خاص و مردم آذربایجان، به طور عام است؛ در این آیین، «طشت» نماد مشک سقای کربلا و آب، نماد رود فرات است که به روی امام حسین(ع) و یارانش بسته شد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از اردبیل، مراسم سنتی طشت‌گذاری روز گذشته 27شهریورماه با حضور خیل عاشقان حضرت اباعبدالله‌ الحسین(ع) و حضرت‌ ابوالفضل(ع) در آستانه ماه محرم در مسجد جامع اردبیل برگزار شد.
رسم «طشت گذاری» یا «طشت گردانی» از جمله مراسمی است که منسوب به شهر اردبیل، به طور خاص و مردم آذربایجان، به طور عام است؛ در این آیین، «طشت» نماد مشک سقای کربلا و آب، نماد رود فرات است که به روی امام حسین(ع) و یارانش بسته شد.
مراسم طشت‌گذاری، مراسمی است سنتی که در عزاداری ایام عاشورا و عمدتاً در شهرستان اردبیل برگزار می‌شود و طشت‌های آب را که رمزی از فرات است در مساجد و حسینیه‌ها می‌آورند و این سنت به پیروی از اقدام امام حسین و یادآور رفتار جوانمردانه او مقابل سپاه حرّ است که به‌روایتی آن حضرت، در روز 27 ذیحجه، آب مشک‌ها را در طشت‌ها ریخته و تمام لشکر حرّ و اسبان آنها را سیراب کردند.
درباره علل برگزاری مراسم طشت‌گذاری نظرات و احتمالات مختلفی وجود دارد، اعتقاد بر این است که با انجام این مراسم، اهمیت آب و جایگاه آن در حادثه کربلا مورد توجه قرار می‌گیرد.
بر اساس روایت‌های تاریخی، در مسیر راه کاروان کربلا قبل از رسیدن به دشت نینوا، سربازان حرّ بن یزید ریاحی در منطقه‌ای راه بر کاروان بسته و حرکت آن را متوقف ساخته‌اند.
در این محل، امام‌حسین(ع) علیرغم کمبود آب دستور می‌دهند طشت‌ها توسط آب‌های موجود در مشک‌ها پر شود که هم یاران حسین(ع) و هم سربازان حرّ از آن استفاده کنند و نیز احشام موجود در هر دو کاروان نیز سیراب شوند.
هر چند مراسم طشت گذاری از دوران صفویه در اردبیل برگزار شده و قدمتی چندین ساله دارد اما در دو - سه دهه اخیر برگزاری این مراسم در سایر شهرهای استان و برخی استان‌های همجوار همچون آذربایجان شرقی و غربی، زنجان، آستارا، تالش و... نیز مورد توجه قرار گرفته است.
در فضای داخلی مساجد شهر اردبیل سکوهایی وجود دارد که روی آنها طشت‌های بزرگ مسی و برنزی گذاشته می‌شود که این طشت‌ها نزد عزاداران حسینی از حرمت خاصی برخوردار است.
captcha