سالگرد درگذشت علامه سیدمحمدحسین طباطبایی
کد خبر: 3663730
تاریخ انتشار : ۲۴ آبان ۱۳۹۶ - ۲۲:۱۶

سالگرد درگذشت علامه سیدمحمدحسین طباطبایی

گروه معارف: امروز 24 آبان ماه، سالروز رحلت علامه بزرگ دهر، صاحب تفسیر المیزان، آیت‌الله العظمی سیدمحمدحسین طباطبایی است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) از آذربایجان‌شرقی، امروز 24 آبان ماه، سالروز رحلت علامه بزرگ دهر، صاحب تفسیر المیزان، آیت‌الله العظمی سید محمد حسین طباطبایی است.
سید محمدحسین طباطبایی در سال ۱۲۸۱ شمسی، در خاندان علم و تقوا در تبریز متولد شد.
مدت زیادی از تحصیل محمد حسین نمی‌گذشت که علاوه بر قرآن مجید، کتاب‌های گلستان، بوستان، اخلاق مصور، تاریخ معجم، ارشاد الحساب، نصابُ الصبیان و دیگر کتاب‌های متداول در مدارس آن روز را فراگرفت.
علامه طباطبایی صرف و نحو و معانی و بیان را نزد مرحوم شیخ محمدعلی سرابی آموخت و پس از آن سطوح عالی در فقه، اصول، فلسفه و کلام را در زادگاه خود تحصیل کرد.
وی از سال 1297 تا 1304 شمسی تمامی درس‌‌های مربوط به سطح را فراگرفت و با شور و شوق بسیاری کتاب‌های مربوط به ادبیات، فقه، اصول، کلام و معارف اسلامی را آموخت.
این دانشمند فرزانه 11 سال در کنار مرقد امیرالمومنین علی بن ابیطالب(ع) کسب علم کرد و در این میان فقه، اصول، فلسفه، ریاضیات، رجال را از محضر استادانی همچون آیت‌الله نائینی، سید ابوالحسن اصفهانی، سیدحسین بادکوبه‌ای، سید ابوالقاسم خوانساری، حاج میرزا علی ایروانی و میرزا علی اصغر ملکی آموخت.
وی در سال 1314 به زادگاهش برگشت و دوران 10 ساله اقامتش در تبریز همراه با تدریس و تألیف سپری شد و فصلی جدید از حیات وی را فراهم کرد.
علامه طباطبایی، در سال 1333 هجری ‌شمسی نگارش تفسیرالمیزان اثر بزرگ خویش را آغاز کرد و 17 سال طول کشید تا این اثر منحصر به فرد، جالب و دلنشین را که نظیر آن تا به حال نوشته نشده است تمام کند.
به عقیده آیت‌‌الله العظمی خویی، علامه طباطبایی برای نوشتن این اثر، خود را تصفیه کرده بود و شهید مطهری هم معتقد بود تفسیرالمیزان با فکر نوشته شده و بسیاری از این مطالب از الهامات غیبی است کمتر مشکلی در مسائل اسلامی و دینی پیش آمده که کلید حل آن در تفسیرالمیزان پیدا نشود.
علامه شاگردانی همچون آیت الله سیدعلی خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی، شهید مرتضی مطهری، آیت الله جوادی آملی، آیت‌الله مصباح یزدی، شهید مظلوم آیت الله دکتر بهشتی، شهید باهنر و دهها دانشمند و عالم دیگر را به جهان اسلام تقدیم کرده است.
نشست‌های علمی او با هانری کربن فیلسوف و شیعه‌شناس فرانسوی زمینه‌ساز معرفی تشیع به اروپاییان شد.
از این عالم فرزانه علاوه بر تفسیر بزرگ المیزان، بدایه الحکمه، نهایه الحکمه ، اصول فلسفه و روش رئالیسم، حاشیه بر کفایه، شیعه در اسلام ، مجموعه مذاکرات با پروفسور هانری کربن ، خلاصه تعالیم اسلام ، روابط اجتماعی در اسلام ، انسان و اجتماع و رشد اجتماعی به یادگار مانده است.
سرانجام روح پاک و الهی حکیم عارف و مفسر وارسته در 18 محرم 1402 قمری (24 آبان 1360 شمسی ) به دیار ملکوت رهسپار شد.
پیکر مطهر علامه محمد حسین طباطبایی در قم آرمیده است.

captcha