رویکردهای آثار مکتوب درباره پیامبر(ص)
کد خبر: 3706234
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۹:۳۶
سنگری عنوان کرد:

رویکردهای آثار مکتوب درباره پیامبر(ص)

گروه ادب ــ عضو هیئت علمی جشنواره خاتم با اشاره به رویکردهای آثار این دوره گفت: رویکرد ما توجه به سیره و سلوک پیامبر است و در این راستا 50 داستان قابل چاپ است.

به گزارش خبرنگار ایکنا، محمدرضا سنگری در آئین اختتامیه سومین دوره جشنواره خاتم که عصر امروز 27 فروردین ماه در مرکز فرهنگی شهر کتاب برگزار شد، گفت: در نگارش آثار مکتوب چهار گونه رویکرد نسبت به پیامبر اکرم(ص) وجود دارد، نخستین رویکرد، مناسبتی است، یعنی 17 ربیع الاول، 28 صفر و 27 رجب مناسبت‌های مربوط به آن حضرت بوده و پس از آن چندان با این شخصیت بزرگ ارتباطی نداریم. و زود هم به فراموشی سپرده می‌شود.
وی افزود: رویکرد دوم، ارتباط تقابلی یا انفعالی است، یعنی یک رویدادی رخ دهد که زمینه توجه به شخصیت آن حضرت را ایجاد کند، مانند کتاب «آیات شیطانی» و یا توهین به پیامبر اکرم(ص) در دانمارک که سبب ممنوعیت شیرینی دانمارکی شد. رویکرد سوم تاریخی است، یعنی در تاریخ ببینیم که چه نگاه پژوهشی وجود داشته یا آنچه در غرب رخ می‌دهد، ممکن است انتقادی باشد.
سنگری ادامه داد: رویکرد دیگر که مربوط به جشنواره «خاتم» نیز هست، رویکرد مطرح کردن الگو و اسوه در عصر حاضر است، اینکه پیامبر را در سال 1440 ببینیم و برای مردم این زمان، ایشان را به عنوان اسوه مطرح کنیم؛ همانگونه که خداوند می‌فرماید؛ پیامبر از مردم، برای مردم و با مردم است و زیستی همانند مردم زمان خود دارد.
وی با اشاره به آثار ارسالی گفت: از مجموع 345 اثر به زبان فارسی و 10 اثری که به زبان عربی خواندم، ارزیابی من این است که در 75 داستان، آغاز داستان با روایتی از پیامبر بوده که در برخی از آنها این گره‌خوردگی ضعیف بوده است، در تعدادی نیز موضوع مشابه را در عصر امروز یافتند. 32 داستان روح تداعی سیره و سلوک آن حضرت را مورد توجه قرار دادند، آن گونه که مورد انتظار ما است، یعنی روایت تصنعی نیست. در 18 اثر نیز کاملاً رویکرد تاریخی وجود داشته و بازآفرینی کرده‌اند و 30 اثر نیز بسیار بی‌ربط بودند و تعدادی هم از نظر عناصر زمانی ارتباط نداشتند.
عضو هیئت داوران جشنواره خاتم گفت: نکته مهم این است که امسال چند پله از سال قبل بالاتر بودیم و از این نظر می‌توان 50 داستان را قابل چاپ دانست که رقم مناسبی است.
در بخش دیگری از این مراسم، مجید قیصری، دبیر سومین جشنواره «خاتم» به روند برگزاری این جشنواره در سه دوره پرداخت و گفت: با برگزاری این جشنواره به خلأهای داستان در رابطه با پیامبر اکرم(ص) پی بردیم، یکی از این خلأها مربوط به این است که درباره آن حضرت داستان‌های اندکی وجود دارد و اغلب، قصه، حکایت و بازنویسی است و این امر می‌طلبد نویسندگان توجه جدی به این موضوع داشته باشند.
مصطفی رحماندوست نیز که از اعضای هیئت داوران بخش کودک و نوجوان است در ضمن اهدای جوایز گفت: من نوشته‌های خوبی را از این گروه سنی خواندم و به برخی نوشته‌ها، حسادتم می‌شد و این نوید خوبی برای حوزه داستان است.
یادآور می‌شود، در انتهای این مراسم، پس از اهدای جوایز، از نقی سلیمانی به دلیل نگارش آثار فاخر درباره پیامبر اکرم(ص) تجلیل شد.
همچنین در این مراسم، علی اکبر اشعری، رئیس شورای راهبردی جشنواره خاتم و نویسندگانی چون زهرا زواریان، سیدعلی کاشفی خوانساری، طاهره ایبد و ... حضور داشتند.
انتهای پیام

captcha