به گزارش ایکنا از گیلان، هر ساله با آغاز ماه محرم و ایام عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) حال و هوای خاصی در کوچه و پسکوچههای شهر میپیچید. به عبارتی در ماه محرم همه مناسبات اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دچار تحولات مثبتی میشود که در ایام عادی کمتر پیش میآید و افراد در مراسم عزای حسینی خالصانه به دور از جایگاه اجتماعی دوشادوش یکدیگر کار میکنند. هر کسی سعی دارد به نوعی با رفت و آمد به هیئات، برپایی ایستگاه صلواتی، پخت و توزیع نذری ارادت خود را به سیدالشهدا(ع) نشان میدهد.
نذر کردن و نذری دادن تعهدی است که فرد برای برآورده شدن خواستهاش با خداوند میبندد و به نیت ائمه اطهار(ع) طبخ میشود در همین راستا بهدلیل مبارک بودن وجود اولیای خدا، آن نذری را متبرک میدانیم.
نذریها زمانی دلنشینتر میشود که ساده، سالم و به دور از تجمل و اسراف باشد، در قدیم بانوان گیلانی در طبق اخلاص هر آنچه را که داشتند در قالب یک وعده غذای نذری مهیا و در مجمع آماده میکردند، یا عزاداران حسینی را به منازل دعوت میکردند یا مجمعهای غذای نذری را به جهت ارادت به سالار و سرور شهیدان با گذاشتن روی سر به مسجد محل میبردند تا پذیرای عزاداران حسینی باشند. اما کم کم با مدرن شدن زندگی و فراهم آمدن امکانات، توزیع غذای نذری به سبک مجمعگردانی از رونق افتاد و جای خود را به توزیع در ظروف یکبار مصرف داده که متأسفانه روز به روز هم به جهت راحتطلبی، ارزانی و در دسترس بودن، با استقبال مواجه میشود.
ظروف یکبار مصرف علاوه بر عوارض بهداشتی فراوانی که برای سلامتی افراد دارد، آثار زیانباری را به محیطزیست وارد میکند. در توزیع غذای نذری با مجمع، شستوشوی ظروف هم شور و حال خاصی داشت اما اکنون ظروف یکبار مصرف پس از استفاده به چرخه طبیعت بازمیگردد و بر معضل پسماند و آلودگی محیطزیست دامن میزند.
بهشتی: غذای نذری با رعایت نکات بهداشتی ضامن سلامت مردم خواهد بود
رضا بهشتی، رئیس مطب پزشکی امام صادق(ع) رشت در گفتوگو با خبرنگار ایکنا، اظهار کرد: غذای نذری اگر دارای ویژگیهای سلامتی و بهداشتی باشد قطعاً در کنار تبرک و ارزش معنوی آن ضامن سلامت مردم خواهد بود.
وی افزود: مطابق اعلام اداره استاندارد، وجود مونومرهای آزاد در ظروف یکبار مصرف PVC عامل خطرناکی برای سلامتی انسان است. مونومرها، واحدهای سازنده پلیمرها هستند، پلیمرها خنثی بوده و مشکلساز نیستند، اما اشکال کار در این است که معمولاً در فرآیند تهیه پلیمرها مقداری مونومر باقی میماند، اگر درون این ظروف آب جوش یا غذای داغ مانند آش ریخته شود، مونومرهای سمی و یا مواد پلاستیکی «لایزر» که به منظور جلوگیری از شکنندگی در اینگونه ظروف به کار میروند آزاد شده و وارد بدن میشوند که میتوانند با تحریک و تأثیر بر آنزیمها و سلولهای بدن، منجر به بروز سرطانهای مختلف و عوارض ناگوار در مصرفکننده شوند.
این پزشک خادمیار رضوی تأکید کرد: توزیع غذا باید حتماً در ظروفی از جنس سلولز یا ذرت که غیر از مواد پلاستیکی هستند، انجام شود، ریختن غذای گرم تنها در ظروف یکبار مصرف گیاهی مجاز است.
وی با بیان اینکه استفاده از مابقی ظروف یکبار مصرف برای توزیع غذاهای سرد بلامانع است، ادامه داد: مناسبترین ظروف برای توزیع غذاهای نذری، ظروف یکبار مصرف با پایه گیاهی و تجزیهپذیر و در درجه بعد ظروف سلولزی هستند.
رعایت نکات بهداشتی در طبخ غذا
بهشتی بر رعایت نکات بهداشتی در طبخ غذا تأکید کرد و گفت: توزیع مواد غذایی پخته شده فقط باید به صورت گرم و تازه صورت پذیرد و در تهیه غذا از روغن با ترانس پائین و ترجیحاً مایع و نیز نمک یددار تصفیه شده استفاده شود. همچنین تا حدامکان از چربی و قسمتهای چرب گوشت استفاده نشود، برای مثال از دنبه در طبخ خورشها استفاده نگردد.
رئیس مطب پزشکی امام صادق(ع) رشت بیان کرد: شیرین کردن زیاد شربتها و نوشیدنیها از جمله مواردی است که برای مبتلایان به بیماریهای مزمنی چون بیماریهای قلبی عروقی و دیابت ممکن است مشکلاتی را به وجود بیاورد؛ به خصوص اینکه اعتقاد مردم نسبت به متبرک بودن این غذاها باعث میشود که در بسیاری از موارد افراد یاد شده، پرهیز غذایی خود را در این مورد بشکنند و رژیم معمول خود را در این روزها انجام ندهند.
این پزشک خادمیار رضوی عنوان کرد: سعی کنید توزیع میوه را هم به عنوان یکی از مواد غذایی که میشود نذر کرد در نظر بگیرید. در مورد تهیه غذا، تا حد امکان از سرخ کردن غذاها اجتناب کنید. در مواردی که نیاز به سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد، فقط از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.
وی با بیان اینکه آشها از بهترین غذاهایی هستند که به عنوان نذری تهیه میشوند، گفت: در تهیه انواع آشها حداقل مقدار روغن و نمک بهکار رود. در تزئین آش از روغن کمی استفاده کنید. اگر از کشک در تهیه آش استفاده میشود باید حتماً از نوع پاستوریزه دارای استانداردهای لازم و پروانه ساخت از وزارت بهداشت باشد. توصیه میشود کشک را به مدت 5 تا 10 دقیقه جوشاند و بعد به آش اضافه کرد.
وی توصیه کرد: به دلیل چربی، شوری و سنگین غذاهای نذری در خوردن زیاده روی نکنید و برای کاهش چربی و جلوگیری از بروز بیماریهای قلبی هنگام مصرف از لیمو، سالاد یا سبزی استفاده کنید؛ زمان نگهداری غذای نذری در یخچال حداکثر 2 روز است غذای نذری را بیش از 2 روز در یخچال نگه ندارید و در صورت امکان آن را بین خانوادههای نیازمند یا آسایشگاههای سالمندان و مراکز بهزیستی پخش کنید.
صادقی: استفاده از ظروف یکبار مصرف باعث ورود ریزپلاستیکها به بدن میشود
طبق گزارش منتشر شده در پایگاه اطلاعرسانی سازمان حفاظت محیطزیست، ژیلا مهدیآقایی، مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست در اینباره گفت: اگر زمان دیگری بود شاید تنها به موضوع پسماند میپرداختیم و اینکه عدم مصرف و مصرف کمتر ظروف یکبار مصرف را پیشنهاد کنیم اما چون بحث ایام محرم است و اینکه برای یک آئین مذهبی میرویم و سوگوار امام سوم شیعیان هستیم، باید رعایت موارد پاکیزگی برایمان پررنگتر باشد. در مکتب اسلام و قرآن کریم بارها به بحث منابع طبیعت و محیطزیست اشاره شده است، حتی میبینیم بسیاری از سورهها از عناصر طبیعت وام گرفته شده که خودش اشارهای از اهمیت دادن دین ما به موضوع طبیعت است. طبیعت مخلوق خداوند است و خدا بهاندازه همه انسانها و حتی نسلهای بعدی منابع مختلف را فراهم کرده است. در واقع این درست مصرف نکردن ماست که طبیعت را با مشکل منابع روبرو میکند.
وی درباره بحث بهداشتی ظروف یکبارمصرف گفت: طبق گزارشها و تحقیقات انجام شده، نوشیدنیها و غذای داغ وقتی وارد ظروف پلاستیکی میشوند باعث ورود ریزپلاستیکها به بدن و متعاقب آن مشکلات سلامتی میشود. پلاستیکهایی که بعد از این ایام میبینیم و حتی سطلهای زباله پاسخگوی حجمشان نیست، برای آب، خاک و سلامت مضر است. سالانه ۱/۲ میلیون تن پلاستیک وارد چرخه زباله میشود که معادل ده درصد از کل پسماند شهری است. این در حالی است که فقط برای ۵/۱ میلیون تن بطری پلاستیکی معادل ۴۷ میلیون گالن نفت و حجم زیادی انرژی مصرفشده و گاز گلخانهای منتشر میشود. درواقع نفت را وارد چرخه پسماند میکنیم.
مدیرکل دفتر مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: پلاستیکها ۵۰۰ تا ۷۰۰ سال در طبیعت سالم میمانند و تازه بعد از آن تجزیهشان آغاز میشود. حدود هزار سال این تجزیه طول میکشد. البته انواع تخریبپذیر زودتر تخریب میشوند اما همچنان مضر هستند و خاک را آلوده میکنند.
وی در ادامه با پیشنهاد جایگزین کردن انواع ظروف یکبار مصرف گیاهی بهجای ظروف پلاستیکی گفت: زبالههای پسماند نذری چه با غذا باقی بماند چه بهصورت ظرف خالی، به هر حال باعث آلودگی خواهد شد. باید سعی کنیم کمترین استفاده را از این ظروف داشته باشیم. اگرمیخواهیم از نوشیدنیهای نذری استفاده کنیم، همراه داشتن لیوانی کوچک حجم زیادی اشغال نمیکند. همچنین برای نذوراتی که میدهیم نیز تا جایی که امکان دارد از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی استفاده نکرده و اگر هم مجبور به استفاده بودیم از نوع تجزیهپذیر استفاده کنیم.
انتهای پیام