معنویت را همگانی کنیم/ هیئت‌های مذهبی برای حضور معلولان مناسب‌سازی شوند
کد خبر: 3748305
تاریخ انتشار : ۲۸ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۹:۵۵

معنویت را همگانی کنیم/ هیئت‌های مذهبی برای حضور معلولان مناسب‌سازی شوند

گروه جامعه ــ معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور خواستار ایجاد شرایطی شد که ویلچری‌ها و افراد معلول هم بتوانند در مراسم عزاداری ایام محرم شرکت کنند و اعلام کرد: 30 هیئت عزاداری ناشنوایان در کشور فعال است.

حسین نحوی‌نژاد معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور در گفت‌و‌گو با ایکنا؛ با تأکید بر اینکه باید معنویت را همگانی کنیم، از همه هیئت‌های مذهبی، مسئولان تکیه‌ها و دسته‌های عزاداری خواست مسئولیت دینی و اجتماعی خود را در قبال معلولان و جانبازان انجام داده و زمینه حضور این گروه‌ها را هم در مراسم‌های مذهبی فراهم کنند.

وی افزود: عزاداری امام حسین(ع) مراسم آئینی و خودجوش مردم است؛ درست است که این آئین در قلب مردم جای دارد و توسط مردم برگزار می‌شود اما از وضعیت کلی جامعه تبعیت می‌کند. متأسفانه در جامعه ما توجه چندانی به مناسب‌سازی اماکن عمومی برای حضور معلولان وجود ندارد و این بی‌توجهی در مراسم‌های مذهبی هم دیده می‌شود.

نحوی‌نژاد با انتقاد از اینکه تفکرات ما ممکن است تفکرات دلسوزانه‌ای باشد ولی تا با پدیده‌ای روبه رو نشویم حساسیت زیادی در خصوص آن نخواهیم داشت، گفت: مساجد بسیار زیبا می‌سازیم و هیئت‌ها و تکیه‌های بزرگ برپا می‌کنیم اما تفکر اجتماعی و نیازهای گروه‌های ویژه در فرهنگ ما جایی ندارد و افرادی که چنین اقداماتی را انجام می‌دهند به این فکر نمی‌کنند که فردی که ناتوانایی یا شرایط ویژه‌ای دارد چگونه باید از این امکانات استفاده کند.

وی افزود: ما همه آدم‌ها را بی‌نقص تصور می‌کنیم و به همین دلیل در اقداماتمان به این فکر نمی‌کنیم که شرایط را برای همه فراهم کنیم؛ در این زمینه هم دولت و هم فرهنگ جاری مردم مقصر است اما خوشبختانه بسیاری از معلولان خودشان دست به کار شده و به تشکیل هیئت‌های عزاداری ویژه خود اقدام کرده‌اند.

فعالیت 30 هیئت عزاداری ناشنوایان در کشور

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به اینکه ناشنوایان ما قادر به برقراری ارتباط با صوت مراسم عزاداری نیستند به همین دلیل گروهی از طلاب حوزه علمیه قم زبان اشاره را آموخته و با حمایت‌های بهزیستی برای آموزش مسائل دینی و برگزاری مراسم مذهبی ویژه ناشنوایان به مناطق مختلف کشور اعزام می‌شوند، عنوان کرد: در حال حاضر 30 هیئت عزاداری ناشنوایان در کشور فعال است. 

شرایطی ایجاد شود که یک ویلچری هم در مراسم عزاداری شرکت کند

وی افزود: بیش از 200 سازمان مردم نهاد و NGO نیز هیئت مذهبی دارند اما در خصوص معلولان جسمی ـ حرکتی توصیه ما این نیست که هیئت مجزا تشکیل داده و از عموم مردم خود را جدا کنند بلکه بهتر است شرایطی ایجاد شود که یک ویلچری هم در کنار مردم بتواند در مراسم عزاداری شرکت کند.

نحوی‌نژاد از برپایی مراسم عزاداری در مراکز نگهداری معلولان و سالمندان نیز سخن گفت و اظهار کرد: در این ایام درهای این مراکز را باز می‌کنیم تا دسته‌های عزاداری وارد این مراکز شده آنجا عزاداری کنند.

وی با تأکید بر اینکه باید این فرهنگ در خود مردم ایجاد شود تا در سطح شهر امکانات مربوط به تردد راحت معلولان را فراهم کنند، گفت: در همه مراسم‌های مذهبی از جمله ماه رمضان، اعیاد قربان، غدیر، نمازهای جمعه و جماعت و ... باید امکانات مربوط به تردد معلولان فراهم شود. شاید برخی بگویند که همیشه عده‌ای هستند که به جانبازان و معلولان در تردد کمک کنند، اما ایده‌آل این است که این افراد مستقل باشند و خود توان انجام کارهای خود را داشته باشند.

هیئت‌های مذهبی افراد با نیازهای خاص را نادیده نگیرند

نحوی نژاد تصریح کرد: بیایید معنویت را همگانی کنیم و افزود: اگر قرار است برای امام حسین(ع) عزاداری کنیم از امروز با خودمان عهد کنیم همه هیئت‌ها، تکیه‌ها و دسته‌ها این قابلیت را در خود ایجاد کنند که خدمات معنوی و مادی خود را به همه بدهند و افراد با نیازهای خاص را نادیده نگیرند. 

وی به مسئله ایجاد مزاحمت‌ در تردد طی این ایام نیز اشاره و اظهار کرد: نیروی انتظامی و بسیاری از مسئولان اعلام می‌کنند که عزاداری‌ها به شکل منظم برگزار و مانعی برای تردد ایجاد نشود. وقتی خیابان‌ها را مسدود می‌کنیم باید به این مسئله هم توجه کنیم که افراد ویلچری، افرادی که با عصا یا واکر راه می‌روند و به طور کلی سالمندان و معلولان بیشتر دچار مشکل می‌شوند، انتظامات هیئت‌ها و دسته‌ها می‌توانند با در نظر گرفتن شرایط افراد ناتوان مانع ایجاد مشکل برای این گروه‌ها شوند.

معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی ادامه داد: بسیاری از افراد هستند که شب‌ها بی‌خواب هستند و شاید یک تا دو ساعت خواب مفید دارند؛ نباید شرایطی ایجاد کرد که خواب و آرامش برای بیماران و سالمندان مختل شود.

وی در پاسخ به این سؤال که تصویب قانون حمایت از معلولان چه تأثیری در بهبود شرایط معلولان جامعه از جمله بهبود تردد و حضور در مراسم‌های مذهبی خواهدداشت؟ گفت: این قانون به ویژه در زمینه مناسب‌سازی، سر و سامان دادن به مسائل رفاهی و اشتغال بسیار کارساز خواهدبود. در سال جاری نیز علی رغم اینکه بودجه تصویب شده بود، با همکاری دولت حدود 280 هزار پشت نوبتی‌ بهزیستی وارد لیست مستمری بگیرها شدند که همه از تبعات این قانون است.

مستمری مددجویان بهزیستی ۵ تا ۶ برابر افزایش می‌یابد

نحوی نژاد این مسئله را نیز یادآور شد که همزمانی تصویب قانون حمایت از حقوق معلولان با وضعیت اقتصادی خاص کشور و نوسانات ارزی مشکلاتی را به وجود آورده است، اما گفت: دولت علی رغم تنگناهایی که داشته هفت هزار میلیارد تومان به بهزیستی و کمیته امداد داده است و تا آبان و آذر ماه سال جاری تمامی پشت نوبتی‌های بهزیستی وارد چرخه دریافت مستمری می‌شوند. مستمری مددجویان بهزیستی نیز که در سال 96 حدود سه و نیم برابر شده بود، ممکن است در سال آینده پنج تا شش برابر افزایش یابد.

 انتهای پیام

captcha