نگاهی به آسیب‌های پدیده جلسات خانگی بانوان/ هر سخنرانی را به این جلسات دعوت نکنیم
کد خبر: 3763874
تاریخ انتشار : ۲۴ آبان ۱۳۹۷ - ۰۶:۲۳

نگاهی به آسیب‌های پدیده جلسات خانگی بانوان/ هر سخنرانی را به این جلسات دعوت نکنیم

گروه فرهنگی - مقوله‌ای با عنوان «خانم جلسه‌ای» در جلسات خانگی آسیب‌هایی را در بین زنان اهل روضه ایجاد می‌کند، اگر بانیان مجالس در انتخاب سخنران و مداح خود حساسیت و دقت به خرج دهند خرافه‌ها و شبهاتی که در این مجالس شکل می‌گیرد، ایجاد نمی‌شود چرا که مداحان سطح یک، هیچ گاه آسیبی را در بین جامعه زنان ایجاد نمی‌کنند.

نگاهی به آسیب های پدیده جلسات خانگی بانوان/ مردم هر سخنرانی را به این جلسات دعوت نکنند

به گزارش ایکنا از همدان، در مراسم‌ مختلف عزاداری و مولودی مردم مومن همدان با برگزاری مراسمی از سخنرانان، مداحان و مبلغان سنتی دعوت می‌کنند که در این جلسات شرکت و به مداحی بپردازند.
با توجه به وجود جلسات خانگی متعدد در بین مردم و فعال بودن این جلسات در هر زمانی از سال، افرادی در این بین هستند که در پی مریدپروری و یا کسب درآمد از طریق مداحی، روضه خوانی و... خواهند بود.
در مواردی حتی دیده می‌شود که این مبلغان از بانیان مجالس دستمزد آنچنانی طلب می‌کنند و از قبل نرخ خود را به آنان تذکر می‌دهند. مبلغی که از دیرباز مرسوم بوده که بانی با تمایل خود به مداح و روضه خوان هدیه بپردازد اما این رسم به مرور تبدیل به انعقاد قراردادی شد.
در همدان چنین مسائلی بیشتر در جلسات خانگی بانوان دیده می‎شود و کمتر در مراسم‌های اصلی شهر که مداحان معروف آن تا حدود زیادی اهل معرفت و بینش هستند وجود دارد.
بانوانی با عنوان «خانم جلسه‌ای» هستند که سطح دانش و آگاهی لازم را ندارند و برخی احکام و مسائل شرعی را بدون مطالعه در این جلسات بیان می‌کنند و به مرحله‌ای از شأن و مقام بین بانوان شرکت کننده در جلسه و مریدان خود رسیده اند که نمیتوان در این جلسات به سخنان اشتباه آنان و به «احکام من درآوردی شان» اعتراضی داشت.
برای روشن تر شدن این موضوع و بررسی وضعیت این خانم‌های جلسه‌ای گفت وگویی با مسئولان سازمان تبلیغات و یکی از بانوان مداح معروف و اهل علم همدان انجام شد.
فهیمه نیازی، کارشناس امور فرهنگی بانوان سازمان تبلیغات با بیان اینکه در استان همدان 520 مبلغ سنتی و یا خانم جلسه‌ای داریم افزود: اغلب این خانم‌های جلسه‌ای همان خانم‌های مداح هستند.
نیازی تصریح کرد: سازمان تبلیغات هر ساله برای مبلغان سنتی دوره‌های آموزشی و توجیهی برگزار می‌کند. علاوه بر این طرح شناسایی جلسات خانگی نیز برگزار شده و سازمان برای بانیان این جلسات کارگاه‌های آموزشی برگزار و برای آنها توضیح و تشریح انواع خرافات بیان می‌شود.

برگزاری کلاس های آموزشی ویژه بانوان مداح

وی یادآور شد: در صورتی که سازمان تبلیغات متوجه آسیبی در این جلسات خانگی شود، در مرحله اول به بانوی مداح تذکر داده و خطای وی را توضیح می‌دهد. همچنین طی این تذکرات اولیه تعهد اجرایی از مداح اخذ می‌شود و در صورتی که آسیب رخ داده از سوی آنها دوباره تکرار شود، به مسئول حراست سازمان اطلاع و اخطار جدی می‌گیرد.
نیازی با بیان اینکه افرادی به صورت ناشناس در مجالس این مداحان حضور می‌یابند و فعالیت آنها را ارزیابی می‌کنند افزود: در استان همدان آسیبی با محوریت خرافات بسیار کمتر شده است و عمده مشکلات در این حوزه تعیین نرخ و دریافت هزینه ایاب و ذهاب است.

سطح بانوان مداح در سازمان تبلیغات با گرفتن آزمون‌های مختلف سنجیده می‌شود
وی خاطرنشان کرد: فقط دو نفر در زمینه خرافات مشکلاتی ایجاد کرده اند که با همکاری اداره اطلاعات و حراست سازمان تبلیغات جمع آوری خواهند شد.
وی تاکید کرد: مردم نیز در صورت مشاهده مداحان و یا خانم های جلسه ای که آسیب هایی را در جلسات خانگی ایجاد میکنند حتما به دفتر بانوان در سازمان تبلیغات اسلامی اطلاع دهند.
نیازی با بیان اینکه همه مداحان و اغلب خانم‌های جلسه‌ای در سازمان تبلیغات پرونده دارند افزود: از بسیاری از مداحان آزمون شفاهی و کتبی گرفته شده و سطح آنها کاملا مشخص است.
وی با بیان اینکه گاهی در جلسات از بانوانی استفاده می‌شود که مورد تایید سازمان تبلیغات نبوده و دارای علم کافی برای بیان مسائل و احکام دینی نیستند تاکید کرد: باید سطح آگاهی بانیان جلسات خانگی نیز بالا برود و هر کسی را به جلسات خود راه ندهند، به همین منظور از مراجع قانونی همچون سازمان تبلیغات بخواهند افراد موجه در این زمینه را به آنها معرفی کنند.

طیبه رنجبران عضو کانون مداحان سازمان تبلیغات و بسیج مداحان استان همدان نیز با تاکید بر اینکه مردم باید سطح آگاهی خود را بالا ببرند و از هر شخصی برای برگزاری مراسم خود استفاده نکنند افزود: مردم سعی کنند به جای استفاده از خانم های جلسه ای از مداحان سطح بالا استفاده کنند.

مداحان سطح یک آسیبی را در بین جامعه زنان ایجاد نمی‌کنند
رنجبران با بیان اینکه طرح ساماندهی مداحان و سطح بندی این افراد انجام شده است افزود: مداحان سطح یک هیچ گاه آسیبی را در بین جامعه زنان ایجاد نمی‌کنند.
وی با اشاره به اینکه نحوه شکل‌گیری خانم‌های جلسه‌ای توسط خود مردم بود گفت: این خانم‌ها در سطح ابتدایی به مداحی و روضه خوانی می‌پردازند ولی مردم نباید انتظاری بیشتر از این از آنها داشته باشند.
مسئول هیئت عباسیه جولان ادامه داد: باید توجه داشت مخاطبان این خانم‌های جلسه‌ای بانوانی با سن بالا هستند و در صورت بروز آسیب، اثرگذاری آنها کمتر است.

آموزش به مداحان و مبلغان سنتی بهترین شیوه نظارت بر آنها است
وی با بیان اینکه به مداحان سطح بندی شده استان کارت مداحی ارائه شده است، افزود: باید مرکزی ایجاد شود که با آموزش و تقویت بنیه علمی مداحان از بروز آسیب‌های مختلف جلوگیری کند.
این بانوی مداح با تاکید بر اینکه افزود: مرکز آموزش اصول و فنون مداحی در استان همدان وجود دارد و خوشبختانه در استان همدان وضعیت بروز آسیب‌هایی همچون خرافات بسیار کمتر است.
رنجبران یادآور شد: کمیته نظارت و بررسی مبلغان بانوان متشکل از سه نفر مداح، سه نفر از سازمان تبلیغات و سه نفر حوزوی فعالیت مداحان و خانم‌های جلسه‌ای را نظارت و بررسی می‌کند.
وی با بیان اینکه نمی‌توان در حوزه مباحث اعتقادی به صورت قهری برخورد کرد افزود: بانیان جلسات خانگی نباید از مداحانی استفاده کنند که نرخ تعیین می‌کنند و با استفاده از مداحان خوب و سطح بالا در بین مردم جایگاه حقیقی خود را کسب می‌کنند.
این مداح در پایان گفت: لیست مداحان درجه یک را مردم باید از سازمان تبلیغات بگیرند و از این طریق برنامه های خود را اجرا کنند.

انتهای پیام

captcha