مخالفان و موافقان حضور مجدد رتبه‌داران ملی و بین‌المللی در مسابقات قرآن
کد خبر: 3788702
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۱:۲۶
در حاشیه مسابقات دارالقرآن امام علی(ع) بررسی شد؛

مخالفان و موافقان حضور مجدد رتبه‌داران ملی و بین‌المللی در مسابقات قرآن

گروه مسابقات ــ در مسابقات سراسری دارالقرآن امام علی(ع) شاهد حضور قاریان و حافظان برجسته‌ای هستیم که نه تنها سابقه کسب رتبه در مسابقات سراسری قرآن کشور که حتی سابقه نمایندگی کشورمان در مسابقات مختلف بین‌المللی را نیز داشته و دارند.

مخالفان و موافقان حضور مجدد رتبه‌داران ملی و بین‌المللی در مسابقات قرآنبه گزارش خبرنگار ایکنا؛ دوازدهمین دوره مسابقات سراسری دارالقرآن امام علی(ع) این روزها در مجتمع یاوران مهدی(عج) شهر قم در جریان است، مسابقاتی که حالا بعد از گذشت دوازده دوره به نظر می‌رسد جایگاه تثبیت شده‌ای را در بین مخاطبان و علاقه‌مندان به فعالیت‌های قرآنی به دست آورده باشد.
در این دوره از مسابقات شاهد حضور قاریان و حافظان برجسته‌ای هستیم که نه تنها سابقه کسب رتبه در مسابقات سراسری قرآن کشور که حتی سابقه نمایندگی کشورمان در مسابقات مختلف بین‌المللی را نیز داشته و دارند.
سؤالی که در حاشیه این مسابقات و بسیاری مسابقات دیگر شکل می‌گیرد و تاکنون پاسخ درخوری برای آن پیدا نشده، حضور قاریان و حافظان سطح بالایی در این مسابقات یا رقابت‌های دیگری از این دست است. برای بسیاری هنوز هم این سؤال مطرح است که یک قاری یا حافظ قرآن زمانی که در بالاترین سطح مسابقات قرآن حضور یافته است و حتی به رتبه‌هایی نیز رسیده است، چرا باید در این مسابقات که بیشتر جنبه انگیزشی و حتی استعدادیابی برای قاریان جوان و نوجوان را دارد، حضور داشته باشند؟
سود و منفعت چنین حضورهایی چه چیزهایی می‌تواند باشد؟ غیر از بهره‌وری‌های مادی از این مسابقات که البته بسیاری از همین شرکت‌کنندگان آن را رد می‌کنند، آیا شاهد دستاوردهای دیگری از این قبیل رویدادها برای شرکت‌کنندگان با تجربه‌تر هستیم یا خیر؟
رسیدن به جواب قطعی سؤال‌های مطرح شده در این گزارش البته نیاز به ریشه‌یابی اساسی‌تر دارد، اما خبرنگار ایکنا در حاشیه دوازدهمین دوره مسابقات سراسری دارالقرآن امام علی(ع) تلاش کرده است تا با تعدادی از این شرکت‌کنندگان و همچنین داوران حاضر در مسابقات یک بار برای همیشه به پاسخی برای این سوالات برسد.
برخی از این چهره‌ها حاضر به گفت‌وگو در مورد این موضوع و حتی برده شدن نامی از آنها در این گزارش نشدند. اما تعدادی نیز در صورت برده نشدن نامی از آنها حاضر به صحبت شدند.
یکی از این شرکت‌کنندگان که سابقه کسب رتبه در مسابقات بین‌المللی را در کارنامه خود دارد، بر این باور است که هر جا مسابقه‌ای باشد، قاری یا حافظ قرآن حتی اگر عنوان‌دار بین‌المللی نیز باشد، می‌تواند شرکت کند. او برگزاری مسابقات قرآن در سطوح مختلف را به مثابه بازی‌های تمرینی و دیدارهای تدارکاتی در مسابقات ورزشی قلمداد کرد و گفت: زمانی که من در این مسابقات حضور پیدا می‌کنم، با بسیاری از نکاتی که در جایی غیر از مسابقات فرصت مطالعه آنها را ندارم، آشنا می‌شوم. حضور در چنین مسابقاتی زمانی اهمیت دوچندان پیدا می‌کند که به فاصله کوتاهی از آن، شاهد برگزاری رقابتی سراسری یا بین‌المللی باشیم.
این قاری مطرح کشورمان در بخش دیگری از صحبت‌هایش داشتن نگاهی هر چند جزئی به منافع مادی این مسابقات را رد نمی‌کند، اما اعتقاد دارد که اگر بسیاری از افراد شناخته شده در مسابقات حضور می‌یابند، بیشتر برای سنجش میزان آمادگی و البته اندکی هم منافع مادی است.
شرکت‌کننده دیگری که در رشته حفظ کل قرآن در این مسابقات حضور یافته است و او نیز تمایلی به برده شدن نامی از خود در این گزارش ندارد، اعتقاد دارد، نه تنها حضور شرکت‌کنندگان با تجربه برای قاریان و حافظان نوجوان آسیب‌زا نیست، بلکه می‌تواند ابعاد انگیزشی بسیار بالایی برای آنها به همراه داشته باشد.
وی در پاسخ به این سؤال که اگر در هر دوره از مسابقات تعداد افراد باتجربه و صاحب عنوان در مسابقاتی از این دست بیشتر از تعداد رتبه‌هایی که بین برگزیدگان توزیع می‌شود، باشد، آیا انگیزه‌ای برای جوان‌ترها باقی می‌ماند تا در این رقابت‌ها حضور یابند؟ گفت: رقابت با افراد توانمند شاید باعث شود تا جوان‌ترها به رتبه نرسند، اما مطمئناً می‌تواند مانند کلاس آموزشی برای آنها باشد. ضمن اینکه مسابقات دارالقرآن امام علی(ع) جوایزی براساس حد نصاب دارد. زمانی که یک قاری یا حافظ با فردی توانمندتر از خود رقابت می‌کند، نکاتی را فرا می‌گیرد که در آینده برای او بسیار مفید خواهد بود. ضمن اینکه خود شرکت‌کنندگان قوی نیز در کوران مسابقات است که پخته‌تر می‌شوند و بهره‌های آموزشی می‌برند.
مخالفان و موافقان حضور مجدد رتبه‌داران ملی و بین‌المللی در مسابقات قرآنبرای رسیدن به پاسخ‌های متقن‌تر با یکی از داوران این دوره از مسابقات نیز گفت‌وگو کردیم. غلامرضا شاه‌میوه، داور بین‌المللی کشور و رئیس هیئت داوران دوازدهمین دوره مسابقات سراسری دارالقرآن امام علی(ع) با اشاره به اینکه در مقامی نیست که برای کسی تعیین تکلیف کند تا در رقابتی حضور داشته باشد یا خیر، گفت: با این وجود اعتقاد دارم اگر شرکت‌کننده‌ای بخواهد همیشه در فرم لازم باقی بماند، حضور در مسابقات مختلف می‌تواند او را در فرم نگه دارد. خصوصاً این مسابقات که خصوصیات خاص خود را دارد و براساس حد نصاب به شرکت کنندگان جایزه داده می‌شود.
وی با بیان اینکه اهدای جایزه براساس حد نصاب برای مخاطبان ایجاد انگیزه می‌کند تا در این مسابقات حضور یابند، افزود: وقتی یک مسابقات از طرف بخش خصوصی برگزار می‌شود و جوایز خوبی هم برای آن در نظر گرفته شده است، طبیعی است که هر کسی که در توان خود می‌بیند در آن حضور یابد.
شاه‌میوه بیان کرد: علاوه بر همه این موارد، به هر حال این مسابقات محکی برای قاریان و حافظان است تا اگر ایرادی دارند برای مسابقات اصلی همچون مسابقات اوقاف اشکالات خود را متوجه شوند و با جایگاه خود بیشتر آشنا شوند. اگر من هم به جای این عزیزان بودم در چنین مسابقاتی شرکت می‌کردم.
این داور مسابقات بین‌المللی در پاسخ به این سوال که به نظر می‌رسد برخی کارشان این است که در همه مسابقات حضور یابند، آیا درست است؟ گفت: به عنوان مثال آنهایی که رتبه اول بین‌المللی را کسب می‌کنند، از دو حالت خارج نیست، یا آن مسابقات رده اول است که کسی بعد از آن دیگر در مسابقات شرکت نمی‌کند، حالت دوم این است که این افراد در مسابقات بین‌المللی درجه دو رتبه آورده‌اند و به این قانع نیستند، لذا در مسابقات مختلف حضور می‌یابند تا به قله برسند. بنابر این ما نمی‌توانیم از افراد بخواهیم که به محض حضور در یک رقابت بین المللی، در دیگر مسابقات دیگر حضور نیابند. تا زمانی که این افراد از نظر سنی و صوتی در شرایط آمادگی هستند، تمایل به حضور دارند.
شاه‌میوه در بخش دیگری از گفت‌وگوی خود با اشاره به اینکه اتفاقاً حضور نیافتن در مسابقات یک آسیب برای تلاوت است، گفت: فکر می‌کنم یکی از آسیب‌های تلاوت این است که افرادی که به رتبه‌های بین المللی می‌رسند، چون فکر می‌کنند به پایان راه رسیده‌اند از تمرین و در کوران رقابت بودن فاصله می‌گیرند و نهایتاً‌ افت تلاوت و افت صوتی آنها شروع می‌شود. افراد زیادی هستند که بعد از کسب رتبه در مسابقات بین‌المللی دیگر اثری از آنها در عرصه تلاوت نیست.
وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش در پاسخ به این سؤال که چرا چهره‌ها در مسابقات تکراری شده است، گفت: وقتی تعداد قاریان یا حافظان سطح یک حدود 150 نفر باشند، معلوم است هر مسابقه‌ای سطح بالایی که برگزار شود در آن حضور می‌یابند. در این مسابقات در رشته تلاوت حدود 800 نفر حضور دارند که بسیاری از آنها تاکنون دیده نشده‌اند و شناخته شده نیستند و توانسته‌اند خود را به سطوح بالا برسانند. البته که آن 150 نفر در همه مسابقات حضور دارند.
شاه‌میوه در پایان با بیان اینکه اتفاقاً توصیه من به قاریان و حافظان این است که در مسابقات حضور داشته باشند، بیان کرد:‌ قاریان باید در هر عرصه و رقابتی حضور داشته باشند و اجازه داده شود رقابت‌ها و توانمندی‌ها، رتبه‌ها را مشخص کند. نمی‌توانیم بگوییم چون یک قاری رتبه آورده است دیگر در مسابقات شرکت نکند.
با تمام این تفاسیر هر چند اساتید و پیشکسوتان قرآنی بر این باور هستند که حضور چهره‌های تکراری در مسابقات روندی طبیعی است و مسابقات هر قاری و حافظی باید در همه مسابقات حضور یابد، اما به نظر می‌رسد نگاه منفی نسبت به این قضیه وجود دارد، نگاهی که عدم تمایل شرکت‌کنندگان به درج نام آنها در گزارش فوق می‌تواند تأییدی بر آن باشد.

انتهای پیام 

مطالب مرتبط
captcha