آغاز ماه محرم و تغییر حال دوستان آل محمد/ امشب شب احیاء است
کد خبر: 3745530
تاریخ انتشار : ۱۹ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۲:۰۸

آغاز ماه محرم و تغییر حال دوستان آل محمد/ امشب شب احیاء است

گروه جامعه ــ فردا اولین روز ماه محرم است؛ شب‌زنده‌داری، دعا و نماز از بهترین اعمال توصیه شده این شبهاست و سزاوار است حال دوستان آل محمد (ص) به حکم دوستى، وفا و ایمان به خداوند، در دهه اول محرم تغییر کرده و در دل و سیماى خود، آثار اندوه و درد این مصیبت​هاى بزرگ و دردناک را آشکار کنند.

به گزارش ایکنا؛ فردا اولین روز ماه محرم است. از امام رضا(ع)، چنین نقل شده است که فرمودند: «وقتی محرم فرا می‌رسید، پدرم خندان دیده نمی‌شد، حزن و اندوه تا پایان دهه‌ اول بر او غالب بود و روز عاشورا، روز حزن و مصیبت و گریه ایشان بود». ایشان درباره‌ عاشورا می‌فرماید: «كسی كه عاشورا روز مصیبت و اندوه و گریه‌اش باشد، خداوند قیامت را روز شادمانی و سرور او قرار خواهد داد».

در کتاب ارزنده المراقبات که موضوع آن بیان مهم​ترین اعمال و مراقبات سال و ذکر نکاتى درباره سیر و سلوک است پیرامون مراقبات خاص ماه محرم توصیه شده است: «سزاوار است حال دوستان آل محمد(ص) به حکم دوستى، وفا و ایمان به خداوند بلند مرتبه و رسول کریم، در دهه اول محرم تغییر کرده و در دل و سیماى خود، آثار اندوه و درد این      مصیبت​هاى بزرگ و دردناک را آشکار نمایند. باید مقدارى از لذایذ زندگى را که از خوردن و نوشیدن و حتى خوابیدن و گفتن به دست می‌​آید ترک کرده و مانند کسى باشند که پدر یا فرزند خود را از دست داده و لازم است خدا و پیامبر و امامش را بیش از خود، فرزندان و نزدیکانش دوست داشته باشد.»

تأمل در مصیبت​های وارده بر امام حسین(ع) و خاندان ایشان از دیگر توصیه​‌ها برای این ماه و به ویژه دهه اول است. مؤلف کتاب المراقبات در این باره چنین اظهار می‌کند: امام(ع) به فرموده جدش(ص) سزاوارتر از آنان نسبت به خودشان است و به این جهت که او این مصیبت​‌ها را پذیرفت و وجود شریف خود را فداى پیروان خود نمود تا آنها را از عذاب دردناک رهایى بخشد. ایشان به یتیم شدن فرزندان و عزیزان و اسارت  حرم و زنان و کشته شدن فرزندان و برادران و دودمان خود رضایت داد تا پیروانش را از گمراهى و پیروى گمراه کنندگانى که هلاکت شده و دیگران را به هلاکت مى​کشانند نجات داده و بدین وسیله آنان را از گناهان بزرگ و آتش رهایى بخشد؛ بنابراین بحکم وفا و مواسات که از صفات عالى انسانى است، لازم است همان چیزى را که امام(ع) به آنان عنایت کرده، آنان نیز به امام(ع) تقدیم نموده و همانگونه که امام(ع) خود را فداى آنها نمود آنان نیز خود را فداى او نمایند.

با گفتارى صادقانه و با زبان حال سخن گفتن با امام حسین(ع) از دیگر توصیه‌​ها برای دوستداران حضرت است.

برای ماه محرم به ویژه دهه اول این ماه اعمالی در مفاتیح‌الجنان توصیه شده است که از جمله این اعمال می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اعمال شب اول ماه محرم

۱ـ نماز: این شب چند نماز دارد که یکی از آنها به این شرح است:دو رکعت، که در هر رکعت بعد از حمد یازده مرتبه سوره‌ توحید خوانده شود.در فضیلت این نماز چنین آمده است: خواندن این نماز و روزه داشتن روزش موجب امنیّت است و کسی که این عمل را انجام دهد، گویا تمام سال بر کار نیک مداومت داشته است».  

۲ـ احیای این شب.

۳ـ نیایش و دعا.

اعمال روز اول محرم

اول محرم هر سال اولین روز سال قمری است. از امام محمدباقر(ع) روایت شده است: «آن كس كه این روز را روزه بدارد، خداوند دعایش را اجابت می‌كند، همانگونه كه دعای زكریا(ع) را اجابت كرد».

دو ركعت نماز خوانده شود و پس از آن سه بار این دعا قرائت شود: «اللّهم انت الاله القدیم و هذه سنةٌ جدیدةٌ فاسئلك فیها العصمة من الشیطان و القوَّة علی هذه النّفس الامّارة بالسُّوء»؛ بارالها! تو خدای قدیم و جاودانی و این سال، سال نو است، از تو می‌خواهم كه مرا در این سال از شیطان حفظ كنی و بر نفس اماره (راهنمایی كننده) به بدی پیروز سازی. 

روز سوم محرم

از پیامبر اكرم(ص) نقل شده است:هر كس در این روز روزه بگیرد، خداوند دعایش را اجابت كند.  

روز هفتم محرم

روزه گرفتن مستحب است. 

اعمال شب عاشورا

1ـ چند نماز برای این شب در روایات آمده است كه یكی از آنها چنین است: چهار ركعت نماز كه در هر ركعت بعد از سوره‌ حمد، 50 بار سوره‌ توحید خوانده می‌شود. پس از پایان نماز، 70 بار «سبحان الله والحمدالله و لا اله الاّ الله و الله اكبر ولا حول ولا قوة الاّ بالله العلی العظیم» خوانده شود.

2ـ احیای این شب كنار قبر امام حسین(ع).

3ـ دعا و نیایش.

اعمال روز عاشورا

1ـ عزاداری بر امام حسین(ع) و شهدای كربلا، در این مورد از امام رضا(ع) نقل شده است: هر كس كار و كوشش را در این روز، رها كند، خداوند خواسته‌هایش را برآورد و هر كس این روز را با حزن و اندوه سپری كند، خداوند قیامت را روز خوشحالی او قرار دهد.

2ـ زیارت امام حسین(ع).

3ـ روزه گرفتن در این روز كراهت دارد؛ ولی بهتر است بدون قصد روزه، تا بعد از نماز عصر از خوردن و آشامیدن خودداری شود.

4ـ آب دادن به زائران امام حسین(ع).

5ـ خواندن سوره توحید هزار مرتبه.

6ـ خواندن زیارت عاشورا.

7ـ گفتن هزار بار ذكر «اللّهم العن قتلة الحسین(ع).»

روز بیست و یكم محرم

روزه‌ این روز مطلوب است.

 انتهای پیام

captcha