داوری حدود 6 هزار کتاب دین/ علوم تربیتی و اصول فقه برگزیده نداشت
کد خبر: 3557412
تاریخ انتشار : ۰۸ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۳
اختتامیه جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر/1

داوری حدود 6 هزار کتاب دین/ علوم تربیتی و اصول فقه برگزیده نداشت

گروه ادب: دبیر ششمین جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر با اشاره به داوری حدود 6 هزار عنوان کتاب دین در این جشنواره گفت: گروه علوم تربیتی و روانشناسی و اصول فقه در این دوره برگزیده نداشت.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مراسم اختتامیه ششمین جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر صبح امروز 8 دی‌ماه با حضور سیدمهدی خاموشی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی و جمعی از پژوهشگران حوزه دین و قرآن در سالن سوره حوزه هنری برگزار شد.
حجت‌الاسلام والمسلمین سیدجواد موسوی هوایی، دبیر ششمین جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر در این مراسم گفت: نشر دین یکی از وظایف سازمان تبلیغات اسلامی است  و این جشنواره نیز در همین راستا تأسیس شده و می‌توان آن را در اجرای بند 4 اصل سوم قانون اساسی جمهوری اسلامی تعریف کرد؛ آنجا که تقویت روح بررسی و تتبع و ابتکار در تمام زمینه‌های علمی، فنی، فرهنگی و اسلامی از طریق تأسیس مراکز تحقیق و تشویق محققان را رسالتی مهم معرفی می‌کند.
وی در ادامه با اشاره به اهداف این جشنواره افزود: تکریم و پاس‌داشت مقام نویسندگان و تشویق محققان، گسترش و تعمیق فرهنگ تحقیق و پژوهش در قلمرو معارف اسلامی، شناسایی و معرفی استعدادهای برتر جهت بازنمایی توان علمی ایران اسلامی در حوزه علوم انسانی و اسلامی، الگوسازی برای نسل جوان و پژوهشگران و تقویت انگیزه‌های علمی و پژوهشی، دست‌یابی به تصویری واقعی از وضعیت نشر و پژوهش در جامعه اسلامی، ارتباط با محققان و فضلا و ایجاد گفت‌وگو و سامان‌دهی موضوعات نو در زمینه‌های پژوهشی و گسترش و تعمیق فرهنگ کتاب و کتابخوانی در میان نسل جوان از اهداف مهم این جشنواره است.
حجت‌الاسلام موسوی هوایی در ادامه گزارشی از آثار رسیده به دبیرخانه جشنواره ارائه کرد و گفت: در این دوره که آثار سال‌های 92 و 93 داوری شده و در این راستا 5970 اثر خریداری و یا ارسال شده است و مدیران گروه‌های مختلف این آثار را مورد بررسی قرار داده‌اند.
وی ادامه داد: حوزه علوم قرآن و حدیث با 787 عنوان کتاب 13 درصد، اصول فقه و حقوق اسلامی 8 درصد، تاریخ، فرهنگ و تمدن اسلامی 6 درصد، فلسفه، کلام، عرفان و اخلاق اسلامی 13 درصد، علوم اجتماعی 5 درصد، علوم اقتصادی و مدیریت اسلامی 2 درصد، علوم تربیتی و روانشناسی 4 درصد، علوم سیاسی، انقلاب اسلامی و امام خمینی(ره) 11 درصد، ادبیات داستانی و رمان 10 درصد و کودک و نوجوان 28 درصد از آثار را تشکیل داده بود.
موسوی هوایی با اشاره به روند داوری آثار بیان کرد: آثار در چهار مرحله داوری از سوی داوران مورد بررسی قرار گرفت که در این زمینه داوران از اساتید حوزه و دانشگاه بودند؛ به عنوان مثال در رشته علوم قرآن در مرحله اول به 72 اثر، مرحله دوم 49 اثر، 17 اثر و در مرحله چهارم به دو اثر رسیدیم. در این زمینه داوران تمام سعی و تلاش خود را به کار گرفتند تا داوری‌ها دقیق، علمی و مستحکم باشد و کتاب خوب معرفی شود.
وی تصریح کرد: در مرحله نخست آثار از نظر شاخص‌های کلان و معیارهای اولیه پژوهش، توسط گروه علمی مربوطه یا زیر نظر آن در جلسات مشاوره‌ای مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته و آثاری که از حداقل ویژگی‌های یک اثر ارزشمند برخوردار باشند به مرحله بعد راه می‌یابند و آثاری که کاستی چشمگیری داشته و با معیارهای جشنواره منطبق نباشند از چرخه داوری حذف می‌شود. در مرحله دوم کارشناسان علمی متناسب با رشته‌ها و گرایش‌های موجود، آثای را که به مرحله دوم راه‌یافته‌اند با توجه به شاخص‌های کلی موجود، اثاری را که به مرحله دوم راه یافته‌اند با توجه به شاخص‌های کلی تعیین شده در فرم‌های ارزیابی مورد بررسی قرار می‌دهند.
موسوی هوایی ادامه داد: در مرحله سوم آثاری که بیش از 80 درصد امتیاز را کسب کرده‌اند دوباره بررسی می‌شوند و سپس گروه‌های علمی با توجه به امتیازات آثار و نتایج مراحل قبلی، آثار برگزیده و شایسته تقدیر را به شورای علمی معرفی می‌کند و در نهایت آثار معرفی شده همراه با تمامی سوابق و مستندات و پس از بررسی امتیازات آثار در مراحل مختلف آثار واجد صلاحیت به صورت نهایی برگزیده و معرفی می‌شوند.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در ادامه گفت: در دو گروه اصول فقه و علوم تربیتی و روانشناسی اثری که حائز شرایط لازم باشد، وجود نداشت و برگزیده‌ای معرفی نشد و در رشته‌های دیگر غیر از ادبیات داستانی و رمان و کودک و نوجوان که یک برگزیده داشت، دو برگزیده معرفی شد.
وی در ادامه یادآور شد: جشنواره کتاب دین و پژوهش‌های برتر، ویژه تحقیقات علوم اسلامی بوده و از سال 1383 در دفتر تهیه و تدلیف متون و نشریات سازمان تبلیغات اسلامی آغاز به کار کرده است و براساس آئین‌نامه جشنواره، هر دو سال یک بار آثار دو سال منتهی به زمان برگزاری جشنواره در ترازوی داوری و ارزیابی قرار گرفته است و آثار برتر و شایسته تقدیر معرفی می‌شوند.
captcha