بسیاری از ابیات حافظ دارای مفاهیم قرآنی است
کد خبر: 3755401
تاریخ انتشار : ۲۱ مهر ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸

بسیاری از ابیات حافظ دارای مفاهیم قرآنی است

گروه فرهنگی ــ‌ یک مدرس دانشگاه و حافظ‌شناس گفت: در بسیاری از ابیات حافظ، از عین آیات و یا به طور ظریف از مفاهیم قرآنی استفاده کرده است.

بسیاری از ابیات حافظ دارای مفاهیم قرآنی است

به گزارش ایکنا از همدان، مطابق تقویم رسمی ایران، 20 مهرماه روز بزرگداشت حافظ نام‌گذاری شده و هر ساله در این روز مراسم بزرگداشت و یادبودی در سراسر ایران برگزار می‌شود.
به همین مناسبت به همت معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد همدان امروز، 21 مهرماه مراسمی در جهت تکریم و آشنایی با اندیشه و شخصیت حافظ با دعوت از فاطمه بابایی‌سرور برگزار شد.
فاطمه بابایی سرور مدرس دانشگاه و حافظ شناس گفت: حافظ یکی از بزرگترین و تأثیرگذارترین شاعران تاریخ است؛ به طوری‌که در آثار بزرگان جهانی همانند گوته این تأثیر ملموس است.
وی با بیان اینکه نام کامل حافظ خواجه شمس‌الدین حافظ شیرازی است، بیان کرد: او حافظ کل قرآن و ملقب به حافظ بوده به طوریکه در بسیاری از ابیات خود، از عین آیات و یا به طور ظریف از مفاهیم قرآنی استفاده کرده است.
بابایی سرور افزود: غزلی در دیوان حافظ یافت نمی‌شود که مبرا از آیات و مفاهیم قرآن باشد و این مطلب از تلمیح هایی که وی استفاده کرده مشهود است.
وی با اشاره به اینکه اشعار حافظ گاهی امید دهنده و گاهی نشان از غم دارد، افزود: در دوران حافظ اتفاقات و تحولات سیاسی و تاریخی زیادی رخ داده که این موضوع در انتقال حس شاعر بی‌تاثیر نبوده است؛ مانند بیت «کلبه احزان شود روزی گلستان غم مخور/ یوسف گم گشته باز آید به کنعان غم مخور» در تمام ابیات این شعر امید به آینده موج می‌زند، علاوه بر این شعر، جان مایه سوره یوسف نیز امیدبخشی است.
وی درباره تحصیلات و اندیشه حافظ گفت: حافظ مکتب رفته بوده و در هر کلام وی اندیشه و حکمت وجود دارد و سخنانش عادی نیست.
حکمت و مفهوم ابیات حافظ از اسرار دل پرده می‌اندازد
این حافظ شناس با تأکید بر اینکه حافظ فردی عادی و همانند بقیه از جنس بشر بوده است، اظهار کرد: تمام مردم دنیا به‌ویژه ایرانی‌ها علاقه به افسانه‌سرایی و داستان‌سازی دارند، حافظ در کل تاریخ تکرار‌ناپذیر است، حافظ در زبان‌آوری و استفاده از آرایه‌ها نظیر ندارد اما او هم مانند سایرین فردی از میان مردم عادی بوده است.
وی با بیان اینکه مولانا قطب عرفان است، ادامه داد: حافظ عارف بوده و شکی در این موضوع نیست اما بعضی از اشعار او برای یک عشق زمینی سروده شده و تمام اشعارش در وصف خداوند و عرفان نبوده و قابل مقایسه با مولانا نیست.
بابایی سرور بیان کرد: حافظ لسان الغیب است و حکمت و مفهومی که در ابیات او نهفته از اسرار دل پرده می‌اندازد، با این تفاسیر کسی که به مقوله فال زدن اعتقاد داشته باشد، پی به تفسیر تفال خود می‌برد.
وی افزود: تفسیری که در پایان اشعار حافظ وجود دارد در بیشتر موارد غلط و اشتباه است.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: دانشمندی آلمانی در مورد حافظ می‌گوید، این فرد سحر کلام دارد، گفتار وی در جان و قلب انسان نفوذ می‌کند ولی متاسفانه نسل و جوان امروز از حافظ و حافظ‌خوانی دور شده است.
بابایی سرور در پایان با بیان اینکه علت خوش کلامی و خوش خطی قدیمیان علاقه و عادت حافظ خوانی بوده است، اضافه کرد: شعر گفتن در وهله اول نیاز به قریحه دارد و خداوند این نعمت را به هرکسی عطا نکرده است.
انتهای پیام 

captcha